Πάνω που είχα αποφασίσει ότι αυτό το ‘ξεκάρφωτο’ πράσινο χρώμα ειδικά στο βεριτάμπλ του, κάτι λέει, αλλά ακόμη και στη φετινή επαναστατημένη ροκ μιλιτέρ εκδοχή είναι σαφώς πα μαλ, όσα αποδίδω καθημερινά στα πράσινα άλογα (με την κυριολεκτική έννοια των παραλόγων και όχι των γλυκύτατων ζώων) κοντεύουν να μου βγουν απ’ τα αυτιά. Είπα λοιπόν, να το ρίξω διά της γευστικής οδού στην ομοιοπαθητική, μπας και ξορκιστούν τα δίποδα ‘ζωντανά’ κάθε είδους. Εδώ που φτάσαμε, η χύτρα ναι μεν ξεχειλίζει, όμως πάτο δείχνει να μην έχει και ανησυχώ σοβαρά ότι σε λίγο το σκαθαροζούμι στο οποίο όλοι μαζί θα βράζουμε, θα κάνει απ’ το κόχλασμα τσουνάμι.
Ως άνθρωπος (από φύση) αισιόδοξη, τυχερή (θέμα οπτικής), με κοινή λογική κι ολίγο πείσμα (καθώς οι άλλοι ισχυρίζονται), ουδόλως πείθομαι πως το σύμπαν εν προκειμένω έχει συνομωτήσει εναντίον μας (δεν έχω διαβάσει και Κοέλο, γιατί δεν μ’ έχει εμπνεύσει, είναι αλήθεια). Οπότε αμφισβητώ ευθέως ό,τι φαίνεται να κολλάει εύκολα στο τυφλό μας λημματολόγιο, μια και η σημασιολογία γίνεται τόσο ευέλικτη στο μυαλό μας, ένας τιραμόλα από σκέτο βούτυρο και ως εκ τούτου υπερ-βολική σε όσα περιστασιακά εξηγούν τα όποια δεινά μας.
Μαγειρική ομοιοπαθητική επομένως, έννοια βαφτισμένη αυθαίρετα κατά πως αρμόζει στους καιρούς μας για νάναι απόλυτα σύμφωνη με όποια παράλογη ιδέα ξεπέφτει κάθε μέρα στο τραπέζι. Με τη διαφορά πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που είναι ασαφή και θολά και αβέβαια, εδώ τα υλικά είναι συγκεκριμένα και σε πλήρη γευστικό συντονισμό για να είναι το αποτέλεσμα ενδιαφέρον, τραγανό και νόστιμο.
Η συνταγή για την αλμυρή πράσινη τάρτα έχει ζύμη από φρέσκα κουκιά, καταπράσινο λαχανικό της εποχής αλλά ατυχούς αποδοχής. Η γέμιση με το προσούτο κότο την αναβαθμίζει και προσθέτει χαρακτήρα και άποψη στην τάρτα. Γίνεται σε κανονική φόρμα αλλά και σε μικρότερα φορμάκια, που βγαίνουν ως γνωστόν χαριτωμένα και κομψά. Για μια πιο σοφιστικέ γευστική προσέγγιση και έξτρα χρώμα, βάλτε στα λαχανικά ένα μικρό ραντίκιο (κόκκινο αφράτο λαχανάκι).
Προετοιμασία: 45 λεπτά και μια ώρα περίπου το ψήσιμο. Ένα ρουστίκ προσούτο κότο, κι ακόμη καλύτερα ένα ψημένο με μυρωδικά είναι προτιμότερο από οποιοδήποτε απλό ζαμπόν, γι’ αυτό μην το αντικαταστήσετε εύκολα. Θα χρειαστείτε μια φόρμα γύρω στα 25-27 εκατ. Μέτριας δυσκολίας συνταγή αλλά όχι πραγματικά δύσκολη.
Υλικά (για 6 άτομα)
450 γραμ. φρέσκα καθαρισμένα κουκιά (περίπου 1.5 κιλό ακαθάριστα)
200 γραμ. αλεύρι και 2 κ.σ. ακόμη για το εσωτερικό της φόρμας
100 γραμ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια και 2 κ.σ. για το άλειμμα της φόρμας
αλάτι
για την γέμιση
300 γραμ. φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
200 γραμ. μείγμα λαχανικών που σας αρέσει (αντίδια σγουρά, σπανάκι, λάπαθα και κόκκινο ραντίκιο) σε κομμάτια μήκους 4-5 εκατ.
150 γραμ. προσούτο κότο σε φέτες
2/3 φλ. γκράνα (Grana Padano) τριμμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε τα καθαρισμένα κουκιά στο μίξερ και τα πολτοποιείτε. Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι, προσθέτετε τα κομμάτια του βουτύρου και μια πρέζα αλάτι και αναμιγνύετε με τα δάχτυλα. Θα έχετε μια ζύμη που τρίβεται. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα κουκιά και ανακατεύετε στα γρήγορα το μίγμα να ομογενοποιηθεί (δεν βάζετε νερό).
Το κάνετε μπάλα, το μεταφέρετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη ένα φύλλο 5 χιλοστών περίπου. Το κρατάτε με τη βοήθεια του πλάστη και ντύνετε μ’ αυτό την εσωτερική επιφάνεια μιας φόρμας για τάρτα που έχετε προηγουμένως αλείψει καλά με βούτυρο και έχετε πασπαλίσει με αλεύρι (χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι).
Ετοιμάζετε την γέμιση: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρετε για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αποσύρετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και 3 κ.σ. γκράνα και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Βάζετε διπλωμένες τις φέτες του προσούτο τη μία δίπλα στην άλλη πάνω στη ζύμη της τάρτας και μέσα τους μέρος της γέμισης. Προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση στα κενά, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και μοιράζετε επάνω τους 3-4 μικρά κομματάκια βούτυρο. Ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά.
Σερβίρισμα: Aφήνετε την τάρτα λίγο να κρυώσει και μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρεται χλιαρή σαν πρώτο ή και με φρέσκα σαλατικά.
Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani εδώ.