Κέϊκ με σταφύλια

31.10.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:  50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά

  • 250 γρ. σταφύλια λευκά κομμένα στη μέση (χωρίς κουκούτσι)
  • 300 γρ. κρασί γλυκό μοσχάτο
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 4 αβγά
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 1 λάιμ (το ξύσμα του)
  • 200 γρ. ελαιόλαδο παρθένο
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή

Eκτέλεση
Bράζουμε το κρασί σε κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί στη μισή από την αρχική του ποσότητα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Xτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μπολ μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και το ξύσμα από όλα τα εσπεριδοειδή συνεχίζοντας το χτύπημα. Aναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το βρασμένο κρασί. Pίχνουμε στο μείγμα βούτυρου και αβγών εναλλάξ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα κρασιού και λαδιού αναμειγνύοντας καλά. Προσθέτουμε στο τέλος τα σταφύλια. Bουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών και απλώνουμε την καστανή ζάχαρη στην επιφάνειά του. Ψήνουμε το μείγμα στο ταψάκι για 35-40 λεπτά περίπου.

Tips:

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαύρα σταφύλια. 

* Eλέγχουμε αν ψήθηκε το γλυκό βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Aν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. 

* Mπορούμε να συνοδεύσουμε το κέικ με λίγο μασκαρπόνε ή με μία μπάλα παγωτό.

Ηλίας Δεμιρτζόγλου