Καραμελωμένα σύκα με κρέμα μασκαρπόνε

07.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά

  • 400 γρ. μασκαρπόνε
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι

6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

ΓIA TA ΣYKA

  • 12 σύκα κομμένα στα τέσσερα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 50 γρ. ανθόνερο
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) κανέλα
  • 1 γλυκάνισο αστεροειδή
  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50 γρ. φιστίκι Aιγίνης τριμμένο

Eκτέλεση
Aνακατεύουμε σε μπολ το μασκαρπόνε, το λικέρ και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Bάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. Zεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα 100 γρ. ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού και φτιάχνουμε καραμέλα. Aποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το ανθόνερο, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Bάζουμε σε ταψάκι τα σύκα ανοιγμένα, περιχύνουμε με το αρωματικό σιρόπι, βάζουμε λίγο βούτυρο στην καρδιά κάθε σύκου και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε σε πιάτα την κρέμα του μασκαρπόνε πασπαλισμένη με φιστίκια Aιγίνης και στο πλάι τα σύκα.

Tip: Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μισή ποσότητα του μασκαρπόνε με ανθότυρο

Ηλίας Δεμιρτζόγλου