Η ιδρύτρια του Humanity Greece, Γεωργία Παράσχου μιλά στην Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly, για τις δράσεις, την προσφορά αλλά και την αξία του εθελοντισμού.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Humanity Greece;
Ήταν αυτή η εσωτερική ανάγκη του να οργανωθεί μια ομάδα ανθρώπων που πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν. Αφήσαμε πίσω τα δικά μας σοβαρά προβλήματα και γίναμε μια γροθιά για όλους τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η ιδέα ουσιαστικά ήρθε αυθόρμητα και εντελώς αβίαστα το 2021 λίγο πριν τις σοβαρές πυρκαγιές. Ξεκινήσαμε ως μια ομάδα εθελοντών, άγνωστοι μεταξύ μας, βοηθήσαμε ουσιαστικά στο πεδίο και στην Β. Εύβοια, την Ηλεία, την Αττική ενώ μετά υπήρχε ανάγκη από τους ίδιους τους εθελοντές στο να συσταθούμε ώστε να υπάρχει ένα εθελοντικό σώμα το οποίο όντως θα δρα απευθείας στο πεδίο και θα στηρίζει ολιστικά τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και όταν τα φώτα σβήσουν. Η ίδρυση του Humanity Greece είχε και έχει πρωταρχικό στόχο την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις αλλά και την ένταξη της προσφοράς και του εθελοντισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Δυστυχώς από το 2021 μέχρι και σήμερα, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κρίσεις με πολλά διαφορετικά ζητήματα τα οποία έχουν αναδείξει τις χρόνιες κρατικές δυσλειτουργίες ενώ έχουν αυξήσει και τα προβλήματα της κοινωνίας.
Αναρωτιέμαι: Είσαι πολύ νέα, 27 ετών και δουλεύεις ασταμάτητα - ενδεχομένως άλλοι νέοι στη ηλικία σου που δουλεύουν λιγότερο από εσένα θα ήθελαν πάση θυσία να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο... Πώς τα καταφέρνεις;
Μεγαλώσαμε σε μια δεκαετία με πολύπλευρες κρίσεις και συνεχείς αλλαγές που συνεχίζουμε να βιώνουμε αλλά ταυτόχρονα είχαμε και πολλά ερεθίσματα στο να διαλέξουμε, να επιλέξουμε αλλά και να έρθουμε κοντά με διάφορες δραστηριότητες που ταιριάζουν τελικά σε εμάς. Από πολύ μικρή ηλικία, προσπαθώ να αντλώ τις ευκαιρίες ώστε να εξελίσσομαι για να μπορώ να συνεισφέρω όσο περισσότερο γίνεται– δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά προσπαθώ. Είμαι πολύ αισιόδοξη για τους νέους ανθρώπους. Έχουν θέσει την ανθρωπιά σε πρώτο πλάνο και σίγουρα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αρκετά αναχρονιστικά στερεότυπα που μαστίζουν την κοινωνία μας.
Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό; Είχες ερεθίσματα από την οικογένεια σου;
Ασχολούμαι με την κατανόηση αλλά και την εξέλιξη του εθελοντισμού και όλης της κουλτούρας γύρω από την αλληλοβοήθεια και υποστήριξη, από την παιδική μου ηλικία. Στα 25 μου ίδρυσα μια εθελοντική οργάνωση γιατί ένιωθα πως πρέπει να συνδράμω ακόμα πιο δυναμικά στην Κοινωνία μας που όλο πλήττεται. Στην οικογένειά μου ήταν πάντα δεδομένο ότι θα βοηθούσαμε τους συγγενείς μας, τους γείτονές μας αλλά και εκείνους που δεν ξέραμε προσωπικά. Εγώ μεγάλωσα στον Πειραιά, στα Μανιάτικα από δύο γονείς οι οποίοι προσπάθησαν πάρα πολύ για να μας παράσχουν ότι ήταν δυνατόν, εργαζόμενοι σε απλά εργασιακά πόστα, προσπάθησαν κυριολεκτικά να μας βοηθήσουν να μορφωθούμε ποικιλόμορφα και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα. Είχαμε αγάπη και αυτό μας κράτησε ενωμένους.
Αναφέρθηκες στον κρατικό μηχανισμό... Πώς κρίνεις τις δράσεις της πολιτείας ειδικά σε περιόδους κρίσιμες όπως φωτιές, πλημμύρες;
Εδώ ερχόμαστε σαν εθελοντές να καλύψουμε χρόνιες κρατικές δυσλειτουργίες οι οποίες προϋπήρχαν εδώ και δεκαετίες αλλά νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια όλα αυτα τα κενά τόσο σε δομές όσο σε προληπτικό επίπεδο, πλέον είναι στην επιφάνεια και πραγματικά δυσκολεύουν τη ζωή μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλάγες τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και στην αυτοδιοίκηση. Να υπάρχει μέριμνα. Ακόμα «ψάχνουμε» ποιος έχει ευθύνη για τι. Από τα δασαρχεία, από τους δρόμους, από τους μεγάλους κεντρικούς άξονες μέχρι τα ρέματα. Ακόμα δεν έχουμε λύσει τα βασικά, δεν ξέρουμε ποιος έχει τελικά την ευθύνη, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα αλλά και ποια κρατική δομή θα έπρεπε να έχει επέμβει για να ελέγξει γιατί ενώ υλοποιήθηκαν έργα, στο πεδίο δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία;
Είμαστε αντιμέτωποι με κοινωνικές παθογένειες δεκαετιών αλλά και χρόνιες κρατικές δυσλειτουργίες. Θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα στην καθημερινότητα ή στην λειτουργία των δημόσιων φορέων, δομών ή κρατικών υπηρεσιών αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο στην ομαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση. Όλα θέλουν ανασυγκρότηση και μια νέα στρατηγική στο πώς θα πορευόμαστε από εδώ και πέρα. Φτάσαμε σε σημείο να αναγκαζόμαστε να εκσυχρονιστούμε σε όλα τα επίπεδα, στη νοοτροπία, στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στην συνολική αντίληψη και πρόληψη για την προστασία του ανθρώπου. Η ορθολογική και αντικειμενική τοποθέτηση στελεχών σε κομβικές θέσεις πρέπει να είναι βασικός άξονας. Πρέπει να υπάρχουν ικανοί και εξειδικευμένοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.
Από πού πιστεύεις πηγάζει ο εθελοντισμός σε έναν άνθρωπο;
Ο καθένας μπορεί να προσφέρει και να βοηθήσει με πάρα πολλούς τρόπους. Έχουμε συνδυάσει την προσφορά μονάχα με την οικονομική υποστήριξη ενώ στην πραγματικότητα η χειρωνακτική στήριξη, η εγκεφαλική βοήθεια, η στήριξη του συνανθρώπου μας στη γειτονιά μας, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, η θαλπωρή ενός αδέσποτου ζώου, έχει μεγαλύτερη κοινωνική αξία. Είναι πολλά τα πεδία που κάποιος στην καθημερινότητά του μπορεί να προσφέρει και τελικά να δρα εθελοντικά χωρίς να το καταλαβαίνει και αυτό είναι το ωραίο ότι η κουλτούρα και η φιλοσοφία στην καθημερινότητα από τα πιο απλά πράγματα από το να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας στη γειτονιά μέχρι να μπούμε στο πεδίο και όντως να βοηθήσουμε σε μια έκτακτη ανάγκη είναι το ίδιο σημαντική. Η ποικιλομορφία της προσφοράς των ανθρώπων δημιουργεί και μια παραγωγική αλυσίδα που διασφαλίζει την συνολική μας εξέλιξη.
Τώρα που είπες για αδέσποτα ζωάκια, κάνατε και κάποιες παράλληλες δράσεις το καλοκαίρι με την Dogsvoice.
Έχουμε άμεση συνεργασία με την Dogsvoice. Και εκείνοι βοηθάνε το έργο του Humanity Greece και εμείς βοηθάμε άμεσα και αυτό είναι το ωραίο γιατί πλέον έχουν ενωθεί ομάδες ανθρώπων που ο καθένας στοχεύει σε έναν άλλο κοινωνικό άξονα. Δρούμε όλοι μαζί γιατί έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα και οργανωτικά και πρακτικά στα πεδία. Δεν σου κρύβω πως αυτή είναι βασική αρχή στο Humanity Greece δηλαδή οι συνέργειες με άλλες εξειδικευμένες ομάδες εθελοντών, η εκπαίδευση και επιμόρφωση ώστε να αξιοποιούμε όλα τα αγαθά που προσφέρει ανιδιοτελώς ο κόσμος για την άμεση κάλυψη αναγκών προς βοήθεια σε όλους τους τομείς. Μόνο όταν έχεις ανθρώπους και εθελοντές που ο καθένας εξειδικεύεται σε κάτι άλλο μπορεί στο σύνολο να δημιουργηθεί μια βιώσιμη αλυσίδα που να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν on time.
Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν τρομερα δύσκολο με τις πυρκαγιές τόσο σε Αττική και Ρόδο και σαν να μην έφτανε αυτό είχαμε και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το Humanity Greece ήταν εκεί. Πες μου πώς το βίωσες;
Δεν είμαστε άτρωτοι, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα αλλά η αλήθεια πως το συναίσθημα ότι αγωνίζεσαι για τους συνανθρώπους σου και αγωνίζεσαι καθημερινά για να προσφέρεις, για να καλυτερέψεις τις ζωές των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα και την δίκη σου, που είτε ήταν σε πολλή δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση είτε δυστυχώς κλήθηκαν να την βιώσουν λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ανεκτίμητο. Και μην γελιόμαστε, πλέον είμαστε όλοι εν δυνάμει πολίτες να βρεθούμε σε αντίστοιχη συνθήκη. Δεν σου κρύβω ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, ελλείψεις στα πεδία, στον προληπτικό μηχανισμό της χώρας και ζητήματα που ο κόσμος καμιά φορά μπορεί να μην τα σκέφτεται ή δεν τα γνωρίζει.
Για παράδειγμα τι πραγματικά τραβάνε οι εθελοντές όταν είναι όλο το 24ωρο για πάρα πολλές μέρες άυπνοι και έχουν κληθεί από τα να βοηθήσουν στην εκκένωση και απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων, να δράσουν στην κατάσβεση, να μεταφέρουν πράγματα μέχρι να καθαρίσουν, να βοηθήσουν και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Είναι μια τεράστια βεντάλια αρμοδιοτήτων που κάνουμε οπότε σίγουρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανάμεικτα συναισθήματα. Το βασικό κομμάτι που βιώνουμε όλοι μαζί και εγώ προσωπικά είναι ότι νιωθείς αυτή την ανάγκη να βοηθήσεις, Είναι αυτό το χρέος που δημιουργείται υποσυνείδητα αλλά και το άγχος να πρέπει την επόμενη μέρα να βρεις όλα τα μέσα να στηρίξεις τους συνανθρώπους σου. Γιατί όταν τα «φώτα σβήνουν» τόσο η ίδια η κοινωνία αλλά και τα ΜΜΕ έχουμε την τάση να μην προβάλουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από μια κρίση. Και δυστυχώς είναι πάρα πολλά.
Είναι εύκολο είναι να βρεις την ψυχική σου ισορροπία όταν κάνεις εθελοντισμό;
Στο δικό μας το εθελοντικό έργο, επωμιζόμαστε πολύ δύσκολες ψυχικά καταστάσεις και δεν σου κρύβω ότι η βασική ομάδα εθελοντών που καθημερινά έχει επικοινωνία με όλες αυτές τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες - καθώς δρα στο να δώσει λύση στο πρόβλημα - έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και για την ομάδα εθελοντών μας. Υπάρχει ομάδα ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή όπου όλοι μαζί κάνουμε θεραπεία, καταγράφουμε τα συμβάντα και τις περιπτώσεις που πραγματικά μας έφεραν σε δύσκολη θέση, μας έφεραν στα όριά μας, οπότε προσπαθούμε και εμείς να διαφυλάξουμε την δική μας ευαλωτότητα για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας.
Τι απαντάς σε αυτούς που βλέπουν με δυσπιστία τις δράσεις αλλά και τις προσφορές των πολιτών όσον αφορά στη διαφάνεια για το που καταλήγουν τα χρήματα που δίνει ο κόσμος για να βοηθήσει εθελοντικές οργανώσεις;
Δρούμε πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση του πού πάνε τα αγαθά και το έχουμε καταφέρει γιατί είμαστε κάθε ώρα κάθε λεπτό «από πάνω» σε κάθε αποστολή. Τα είδη που προσφέρει απλόχερα ο κόσμος πηγαίνουν πραγματικά στα ίδια τα χωριά, στα σπίτια, στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και διασφαλίζουμε ότι αυτή η αλυσίδα έχει αρχή - μέση και τέλος. Υπάρχει ένας χώρος στο Humanity Greece ο οποίος είναι προσβάσιμος για όλους. Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει έρχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή ενώ βλέπει όλη τη διαδικασία, διαλογή, καταγραφή, δημιουργία πακέτων. Μαζί φτιάχνουμε τις παλέτες που φεύγουν για τις κοινότητες και τα χωριά σε κάθε έκτακτη ανάγκη και μπορεί και ο ίδιος να ταξιδέψει μαζί μας ώστε να δει όντως τι ακριβώς γίνεται. Έπειτα οι επαφές που έχουμε χτίσει με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες που έχουν ανάγκη, μας βοηθάει να ελέγχουμε την κατάσταση.
Έχουν υπάρξει βέβαια και πολλές φορές πρακτικές που δυσκολεύουν το έργο μας, πρόσφατα μας καλούσε κόσμος από την Θεσσαλία ότι πήγαιναν στα σημεία που ήταν τα αγαθά να παραλάβουν είδη πρώτης ανάγκης και δεν τους έδιναν. Επεμβαίνουμε κατευθείαν γιατί πλέον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή (210 5226379) δωρεάν μέσω του Humanity Greece που ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο και κατευθείαν καταγράφουμε το αίτημα ή το εκάστοτε πρόβλημα και αμέσως μπορούμε να παρέμβουμε.
Η δυσπιστία υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχουν πρακτικές που δυστυχώς αμαυρώνουν το έργο των εθελοντών. Δεν μπορούν να γίνονται καμπάνιες στήριξης με μεγάλους τίτλους και πολύ ωραία επικοινωνιακά μέσα, χωρίς να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει όταν προσφέρει κάτι που πηγαίνει. Και από την άλλη πλευρά φυσικά και ο κόσμος που προσφέρει, να κατανοεί και να δίνει ελαφρυντικά στοιχεία στην προσπάθεια προσφοράς των εθελοντών γιατί πάντα θα γίνονται λάθη στο πεδίο, και πάντα θα γινόμαστε καλύτεροι. Μην ξεχνάμε, οι εθελοντές αφήνουν πίσω τη δουλειά τους, την οικογένεια, τους γονείς τους, το κατοικίδιο τους, άλλοι άνθρωποι φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους προσπαθώντας να συμβάλλουν αφιερώνοντας χρόνο από το δικό τους δύσκολο πρόγραμμα. Αυτό είναι εθελοντισμός.
Ανάμεσα στις πολλές δράσεις σας είναι και η δημιουργία του πρώτου εθελοντικού συντονιστικού κέντρου με δική του κουζίνα. Πως λειτουργεί και πότε ξεκίνησε να υλοποιείται;
To εθελοντικό συντονιστικό κέντρο είναι το πρώτο στη χώρα, είναι ένας φρέσκος, νεανικός χώρος, είναι ένα industrial σπίτι όπως λέμε εμείς. Μπορεί να έρθει όποιος θέλει σε εμάς, όποιος έχει ανάγκη αλλά και όποιος θέλει να βοηθήσει και να προσφέρει. Από εκεί καταγράφηκε μια μεγάλη ανάγκη για τη σίτιση πάνω από 150 αστέγων όλης της Αττικής κάθε Δευτέρα, και μας δόθηκε αυτή η πληροφορία από άλλους φορείς οργανωμένα ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος που να μπορεί να το υποστηρίξει. Έτσι κληθήκαμε και είπαμε ότι θα υιοθετήσουμε το μαγείρεμα, πάντα όμως σε συνεργασία και με άλλους φορείς που εξειδικεύονται σε αυτό. Το εβδομαδιαίο διατροφολογικό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού επιλέγονται Vegan συνταγές. Ο βασικός στόχος της κουζίνας που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Humanity Greece είναι να νιώθει ο κόσμος που έρχεται ότι μαγειρεύει για την οικογένεια του. Η κουζίνα είναι οικιακή και το feeling που έχουμε όλοι είναι πραγματικά ότι μαγειρεύεις κάτι για το οποίο θες να είναι με τα καλύτερα υλικά, να είναι πολύ γευστικό σαν να το έτρωγες εσύ ο ίδιος με την οικογένειά σου.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία που μεγαλώνει η ομάδα μας, η οποία έχει εμπλουτιστεί με πάρα πολλές νέες και νέους που θέλουν να βοηθήσουν και αυτός είναι ο στόχος, να γίνουμε μια τεράστια αλυσίδα και αγκαλιά ώστε να μπορούμε να βοηθάμε σε κάθε σημείο της χώρας. Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μια χρονική στιγμή όπου η ελληνική κοινωνία να μην μας έχει ανάγκη.