Άγριες πεταλούδες

10.09.2003
Στο μυθιστόρημα της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ τρεις ανθρώπινες ιστορίες συνυφαίνονται με φόντο τα Απαλάχια Όρη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μοναχική ζωή μιας βιολόγου που μελετά την πανίδα της περιοχής ταράζεται όταν αναπάντεχα εισβάλλει σ' αυτήν ένας νεαρός κυνηγός. Μια νέα γυναίκα αγωνίζεται να επιβιώσει, δουλεύοντας τη γη, μετά την απώλεια του συζύγου της. Η έχθρα ανάμεσα σε μια ηλικιωμένη και το γείτονά της παίρνει απροσδόκητη τροπή...
Τρεις ανθρώπινες ιστορίες συνυφαίνονται με φόντο τα Απαλάχια Όρη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μοναχική ζωή μιας βιολόγου που μελετά την πανίδα της περιοχής ταράζεται όταν αναπάντεχα εισβάλλει σ' αυτήν ένας νεαρός κυνηγός. Μια νέα γυναίκα αγωνίζεται να επιβιώσει, δουλεύοντας τη γη, μετά την απώλεια του συζύγου της. Η έχθρα ανάμεσα σε μια ηλικιωμένη και το γείτονά της παίρνει απροσδόκητη τροπή...

"...τόσα αφανισμένα πλάσματα σάλευαν ανάμεσα στα φύλλα, λίγο πιο έξω από την περιφερειακή της όραση, μιας και η Ντιάνα ήξερε αρκετά για να συνειδητοποιεί πως ζούσε ανάμεσα σε φαντάσματα. Αποδεχόταν τα εξαφανισμένα είδη λες κι ήταν πνεύματα πεθαμένων συγγενών, υποβάλλοντας με δέος τα σέβη της στα μέρη όπου κάποτε είχαν ίσως υπάρξει. Οι μικροκαμωμένοι κόκκινοι λύκοι έστεκαν σα σιωπηλές σκιές στις άκρες των ξέφωτων, όσο τα παπαγαλάκια της Καρολίνα χαλούσαν τον κόσμο με τα τιτιβίσματά τους, πετώντας πάνω από τις όχθες των ποταμών σε πολυάριθμα σμήνη που σε ζάλιζαν με τα εκτυφλωτικά πράσινα και πορτοκαλιά φτερά τους. Οι πρώτοι άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή τα είχαν λατρέψει και είχαν σπεύσει να τα εξοντώσουν. Τώρα οι περισσότεροι θα θεωρούσαν τρελό όποιον τους έλεγε πως αυτές οι ήρεμες επαρχίες του νότου αποτελούσαν κάποτε το φυσικό περιβάλλον ενός πουλιού τόσο εξωτικού, όσο ο παπαγάλος." (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Οι "Άγριες πεταλούδες" είναι ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο στο θέμα του, που διαδραματίζεται μακριά από τον αστικό χώρο, με φόντο τις γαλήνιες επαρχίες του αμερικάνικου Νότου. Η περίτεχνη γραφή της Κινγκσόλβερ και το γλαφυρό ύφος της, ιδιαίτερα στις περιγραφές, αποζημιώνουν τον αναγνώστη, που ίσως κουραστεί από τον αργό ρυθμό της αφήγησης. Η έκδηλη αγάπη της συγγραφέως για τη φύση αντικατοπρίζεται στην προσπάθεια της ηρωίδας της να αιστανθεί, να ανακαλύψει, να αναδείξει και να προστατεύσει το φυσικό της περίγυρο, ενώ ολόκληρο το βιβλίο αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας που μόνο ένα ανυπόταχτο πνεύμα μπορεί να βιώσει στην ουσία της.

Η Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ μεγάλωσε στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε Βιολογία. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, ποίηση και δοκίμια. Έχει δύο κόρες και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Τούκσον της Αριζόνα και τη φάρμα που διατηρεί στα Απαλάχια Όρη.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ
Τίτλος: Άγριες πεταλούδες
Μετάφραση: Βαγγέλης Κασβίκης
Σελίδες: 593
ΙSBN: 960-375-517-6