Ο "δικός μας" Nonda στην Αθήνα

10.09.2003
Έργα ζωγραφικής του Έλληνα καλλιτέχνη Nonda, ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της μεταπολεμικής εποχής που έζησε και δημιούργησε στο Παρίσι, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα από 10 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα".
Έργα ζωγραφικής του Έλληνα καλλιτέχνη Nonda (Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος), ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της μεταπολεμικής εποχής που έζησε και δημιούργησε στο Παρίσι, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα από 10 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα", υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στην έκθεση, η οποία συμπίπτει με τα 80στα γενέθλια του καλλιτέχνη, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, 82 μεγάλου μεγέθους έργα της περιόδου 1955 - 75, τα οποία μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν αποθηκευμένα και απρόσιτα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στο Παρίσι.

Ο Nοnda, μαθητής και φίλος του γνωστού χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, ξεκίνησε την καριέρα του με μια υποτροφία της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών, για σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ο Γαλάνης και ο ποιητής Francis Carco το 1956, τον ενθάρρυναν στο να κερδίσει τη θέση του στη Σχολή του Παρισιού (Ecole de Paris) ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Σύντομα εξέθεσε τη δουλειά του σε όλες τις ιστορικές εκθέσεις στο Grand Palais και συγκεκριμένα στο Salon d' Hiver, Salon d' Automne, Salon des Independants, Salon des Surindependents, μαζί με τους Picasso, Braque, Leger, Miro, Chagall και άλλους. Την ίδια εποχή συνέπεσε και το αποκλειστικό του συμβόλαιο με την Γκαλλερί Charpentier (Τώρα ο οίκος Sotheby' s του Παρισιού).

Η πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Αθήνα (Παρνασσός, 1952) πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σκάνδαλα στην ιστορία της πόλης. Μεγαλειώδη γυμνά που έφερε από το Παρίσι, προκάλεσαν πάταγο που οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας, στο προσωρινό κλείσιμο της έκθεσης και σε πύρινα σχόλια στον τύπο, από τους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής.
Το 1961, μετά από προσωπική παρέμβαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Andre Malraux, έγινε ο πρώτος ζωγράφος που μετέτρεψε τις καμάρες της ιστορικής γέφυρας Pont Neuf, του Σηκουάνα σε μια ατομική έκθεση με τεράστια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Επι τρία συνεχή χρόνια εξέθετε εκεί, με επίσημο χορηγό την επιτροπή πολιτιστικών, της πόλης του Παρισιού (Comitee de Fetes de Paris). Στην τελευταία από τις τρεις εκθέσεις το 1963, κυριάρχησε το "άλογο της Τροίας" ένα εντυπωσιακών διαστάσεων γλυπτό που νύχτα και μέρα αναδυόταν κάτω από τις καμάρες της γέφυρας και που έγινε απίστευτη επιτυχία, με πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες όλου του κόσμου.

Άλλες εκθέσεις που ο καλλιτέχνης εξέθεσε τη δουλειά του ήταν: η Gallerie Allard , η Gallerie Charpentier, Neue Gallerie στο Μόναχο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Μόναχο, το Μουσείο της Lucerne, το Musee d' Art Moderne στο Παρίσι, η Gallerie Desmeth, η Pont du Caroussel, η αίθουσα τέχνης ΕΠΙΠΕΔΑ στην Αθήνα και πολλές άλλες. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές ανά την υφήλιο.

Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" θα είναι μια επαναφορά στο προσκήνιο ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους, όπως επίσης και μια σύνδεση των δύο πόλων της ζωής του καλλιτέχνη: της Αθήνας και του Παρισιού. Η έκθεση φιλοδοξεί να προβάλει το έργο αυτού που ο κριτικός τέχνης Jean Paul Crespelle αποκαλεί "...ηφαιστειώδης Έλληνας που συνεχίζει να διατηρεί την παράδοση της επαναστατικής ζωγραφικής, στην κορυφή του παλαιού λόφου..." (της Μονμάρτρης).
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, Στάση Μετρό - Θησείο, τηλ: 210 3452150
Διάρκεια εκθέσεως: 10 έως 25 Σεπτεμβρίου 2003.
Ώρες λειτουργίας: 9 -1 και 5 - 9 εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.