Αρχαιολογίες... στην Πινακοθήκη του Δ. Αθηναίων

09.09.2003
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη διεθνή ομαδική έκθεση "Αρχαιολογίες", στην οποία μετέχουν σημαντικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη διεθνή ομαδική έκθεση "Αρχαιολογίες", στην οποία μετέχουν σημαντικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες.
Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PHOTOSYNKYRIA 2003 με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου και παρουσιάσθηκε αρχικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Σταθάτος αντιμετωπίζει τη φωτογραφία και την αρχαιολογία ως δύο συστήματα επανάκτησης του παρελθόντος αλλά και ταξινόμησης ορισμένων πτυχών του κόσμου και τα δύο όμως συστήματα, που βασίζονται στην ανάγνωση κα ερμηνεία λειψάνων, παραμένουν στο έλεος της υποκειμενικής ερμηνείας. Όπως σημειώνει ο επιμελητής, κάθε γενιά αναζητάει - και μοιραία βρίσκει- επιβεβαίωση όσων αυτή θεωρεί σημαντικά στο παρελθόν.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των Λίζης Καλλιγά, Εριέτας Αττάλη, Θωμά Γερασόπουλου, Αρη Γεωργίου, Χρήστου Κουκέλη, Σωκράτη Μαυρομάτη, Στέργιου Καραβάτου, Joan Fontcuberta (Ισπανία), Ian Walker and Keith Arnatt (Βρετανία), Kai-Olaf Hesse (Δανία), Jean -Daniel Pollet (Γαλλία), Alain Ceccaroli (Γαλλία) καθώς και φωτογραφίες από το αρχείο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης, αναφέρει η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή, είναι η συμπαρουσίαση φωτογραφιών που τεκμηριώνουν αρχαιολογικές ανασκαφές (αρχείο Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής) με έργα καλλιτεχνών, τα οποία, αν και έχουν κοινή αφετηρία αρχαιολογικά θέματα, αυτονομούνται σε εικαστικά εγχειρήματα με την υποκειμενική προσέγγιση της θεματικής εκ μέρους των δημιουργών τους.

Η έκθεση, που περιλαμβάνεται στο εικαστικό πρόγραμμα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, πλαισιώνεται από ανάλογη έκδοση καταλόγου και πραγματοποιείται και με την ευγενική υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 8μ.μ
Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2003
Εκπαιδευτικά προγράμματα: 210 3240472
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9-1 και 5-9 εκτός Σαββάτου και απογεύματος Κυριακής
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 51