Ο "Κόσμος της Κύπρου" στη ... Θεσσαλονίκη!

09.09.2003
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί από τις 6 Σεπτεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου 2003 την έκθεση "Κύπρος 1700-2000". Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα πανόραμα του κυπριακού πολιτισμού κατά την ιστορική περίοδο από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας.
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2003, την έκθεση "Κύπρος 1700-2000". Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα πανόραμα του κυπριακού πολιτισμού κατά την ιστορική περίοδο από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας.
Η αναδρομή αυτή στον κυπριακό πολιτισμό συμπεριλαμβάνει το μνημειακό έργο του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Διαμαντή Διαμαντή, "Ο Κόσμος της Κύπρου", συνοδευόμενο από όλα τα προσχέδιά του, τη μεγάλη έκθεση "Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960", με συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας προερχόμενα από το Ίδρυμα Σεβέρη, ενώ παράλληλα θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για την κυπριακή τέχνη από το αρχείο του ιστορικού της τέχνης Τώνη Σπητέρη, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Το έργο "Ο κόσμος της Κύπρου" (διαστάσεων 18 x1.20), εκτός από τη σημαντική καλλιτεχνική του αξία, έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Κύπρο, καθώς αποδίδει με τον άμεσο τρόπο της τέχνης την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί, λίγα χρόνια πριν από την τουρκική εισβολή. Θα εκτεθούν επίσης 7 έργα - δοκιμές του "Κόσμου της Κύπρου" και 73 σχέδια του Δ. Διαμαντή, τα οποία σχετίζονται με το εν λόγω έργο. Τα παραπάνω προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη της Κύπρου και από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση "Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960" περιλαμβάνει συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας από την Συλλογή Σεβέρη, μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο για τον κυπριακό πολιτισμό. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από την βενετική περίοδο, χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, έπιπλα από την περίοδο της αγγλικής κατοχής, αντικείμενα από το Κυβερνείο όπως η σημαία του τελευταίου Άγγλου κυβερνήτη, βιβλία περιηγητών στην Κύπρο από τον 18ο έως τα μέσα του 20ου αιώνα, 320 έργα (ελαιογραφίες, ακουαρέλες και μελάνι) από τον 18ο αιώνα και εξής, 20 στολές εποχής, πιστές αναπλάσεις περιβαλλόντων εποχής, κ. ά.

Το τρίτο μέρος της έκθεσης "Κύπρος 1700-2000" περιλαμβάνει υλικό για τον πολιτισμό της Κύπρου που προέρχεται από το αρχείο του Τώνη Σπητέρη, που ανήκει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Το περιεχόμενο του παραπάνω αρχείου περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιδιόχειρα έγγραφα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Βάσου Καραγιώργη, αλληλογραφία του Τώνη Σπητέρη με τον Διαμαντή Διαμαντή, το υλικό της μεγάλης έκθεσης "Θησαυροί της Κύπρου" (επιστολογραφία, φωτογραφίες, προβολή στον τύπο κ.λπ.) που οργανώθηκε από τον Τώνη Σπητέρη στα 1964.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Κυπριακή Πρεσβεία - Το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου. Την έκθεση εγκαινίασε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2003 ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης από κοινού με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διάρκεια Έκθεσης:
6 Σεπτεμβρίου 2003 - 7 Δεκεμβρίου 2003

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00
Τετάρτη 09:00 - 21:00
Σάββατο & Κυριακή 10:00 - 18:00

Τιμή Εισιτηρίου:
3 ευρώ και 1,5 ευρώ (μαθητικό - φοιτητικό).