Ατρειδών Διάλογοι στις Μυκήνες!

29.08.2003
Στις 5 Σεπτεμβρίου, όσοι παρευρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική βραδιά θεατρικού λόγου: μία προσέγγιση των μυκηναϊκών ηρώων μέσα από τα γραπτά "Ορέστεια" του Σοφοκλή, "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη, "Μύγες" του Ζαν Πωλ Σαρτρ, "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου και "Φωτιές" της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.
Πότε: 5 Σεπτεμβρίου 2003, 20.30
Πού: Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών, Λόφος Ξενία
Πληροφορίες: Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ν. Α. Αργολίδας (Ο.Π.Α.Ν.Α.ΑΡ.)
Παραλιακή Ναυπλίου -Ν.Κίου, 211 00 Ναύπλιο [ Κτίριο Ν.Α.Αργολίδας] τηλ. 27520 24818/fax 23576

Για πρώτη φορά αλλά με το σκεπτικό της συνέχειας η Νομαρχία Αργολίδας διερευνά τη δυνατότητα προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων με ιδιαίτερες πολιτιστικές παρεμβάσεις. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία οργανώνουν και συγχρόνως προτείνουν μια μοναδική βραδιά θεατρικού λόγου που θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών: μία προσέγγιση των μυκηναϊκών ηρώων μέσα από τα γραπτά "Ορέστεια" του Σοφοκλή, "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη, "Μύγες" του Ζαν Πωλ Σαρτρ, "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου και "Φωτιές" της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Οι Ατρείδες επιστρέφουν στην πατρογονική τους γη μέσα από αρχαία και σύγχρονα κείμενα. Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες υφαίνουν τα πάθη και τους πόθους, τα μίση και τους έρωτες του Οίκου των Ατρειδών.
Ο Μηνάς Χατζησάββας, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Σταύρος Ζαλμάς και η Χρύσα Σπηλιώτη εξηγούν πως ο Αγαμέμνονας, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια και η Ηλέκτρα βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής τούς φωτίζει με τα χρώματα της ζωής. Η Δήμητρα Σιατερλή εικονογραφεί το χώρο τους. Ο Κώστας Θεοδωράκος σπάει τη σιωπή τους με χίλιους ήχους, φυσικούς και ονειρικούς, συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης όπως νερό, αέρα, γη (πηλό), ξύλο, μέταλλο. Ο Νίκος Σακαλίδης κινεί το κόκκινο νήμα της συνύπαρξής τους.

ΑΤΡΕΙΔΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ σε τρεις πράξεις
Αισχύλου "Ορέστεια"
Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις"
Ζαν Πωλ Σαρτρ "Μύγες"
Γιάννη Ρίτσου "Τέταρτη Διάσταση"
Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Φωτιές"

Συντελεστές:
Κείμενα : Λουίζα Μητσάκου - Νίκος Σακαλίδης
Σκηνοθεσία : Νίκος Σακαλίδης
Μουσική - Κρουστά : Κώστας Θεοδωράκος
Φωτισμοί : Φίλιππος Κουτσαφτής
Σκηνογραφική παρέμβαση: Δήμητρα Σιατερλή