Νέες εκθέσεις το χειμώνα στο ΚΜΣΤ

28.08.2003
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τους επόμενους μήνες έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσές του στη Μονή Λαζαριστών και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τους επόμενους μήνες έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσές του στη Μονή Λαζαριστών και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

H ατομική έκθεση του Ιταλού ζωγράφου Φράνκο Βιόλα (έργο του στη φωτο 1) θα παρουσιασθεί από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών.
Ο Φράνκο Βιόλα γεννήθηκε στη Γέτα της Ιταλίας στις 12 Μαρτίου του 1953. Εξειδικεύτηκε στην έρευνα διαστήματος και εργάστηκε ως ερευνητής στην Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας της Ιταλίας. Οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις κυριαρχούν τόσο στην προσωπικότητα όσο και στο έργο του Viola. Η ζωγραφική του μας μιλά για τόπους αμόλυντους, για τοπία που δεν έχουν βιαστεί ακόμα από τον άνθρωπο. Το κυρίαρχο Μεσογειακό πνεύμα συνυπάρχει με τις διακριτές επιδράσεις από την παράδοση του Εξπρεσιονισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Από τις 3 Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2003 θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Λαζαριστών έκθεση του ζωγράφου Κωνσταντίνου Ξενάκη (έργο του στη φωτο 2), η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίασης Ελλήνων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν το έργο τους στο εξωτερικό.
Οι έρευνες του Κωνσταντίνου Ξενάκη είναι γνωστές στην Ελλάδα τόσο από ατομικές εκθέσεις σε Αίθουσες Τέχνης, όσο και από σημαντική ελληνική βιβλιογραφία. Η έκθεση συγκεντρώνει τους κύριους άξονες της σημερινών του ερευνών, στις οποίες κατέληξαν οι ανατρεπτικές και οι κινητικές επεμβάσεις του στο δημόσιο κοινωνικό χώρο, τα χρόνια 1965 και 1970. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός της τέχνης, καθηγητής Εμμανουήλ Μαυρομάτης.

Στη Μονή Λαζαριστών πρόκειται να παρουσιαστεί από τις 17 Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2003, η έκθεση "Oλυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη" (έργο από την έκθεση στις φωτο 3), την οποία οργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τις Εκδόσεις Αδάμ/Πέργαμος ΑΒΕΕ και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση είναι μία προσπάθεια συμμετοχής στην ανάδειξη του σύγχρονου νεοελληνικού καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και στη μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και περιλαμβάνει 75 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βίντεο-κατασκευές που φιλοτέχνησαν 57 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί: Παύλος, Όπυ Ζούνη, Χρ. Καράς, Γ. Ψυχοπαίδης, Π. Ζουμπουλάκης, Δ. Μυταράς, Ν. Αλεξίου, Γ. Λαζόγκας, Γ. Γκολφίνος, Μ. Χάρος, Στ. Δασκαλάκης , Μ. Σπηλιόπουλος, Ε. Σακαγιάν, Κ. Τσόκλης, Π. Τέτσης, Κ. Κατζουράκης, Μ. Ζαχαριουδάκης, Ν. Καναγκίνη, Α. Φασιανός κ.α.

Το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με την Πινακοθήκη "Τretyakov" της Μόσχας θα πραγματοποιήσει επίσης την πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση - μονογραφία του Ρώσου καλλιτέχνη Solomon Nikritin (έργο του στη φωτο 4). Η έκθεση θα παρουσιαστεί αρχικά στη Μονή Λαζαριστών, τον Δεκέμβριο του 2003 και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα, στην Πινακοθήκη "Τretyakov". Για την τεκμηρίωση της έκθεσης θα εργαστεί διεθνής επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία του καθηγητή John Bowlt και θα χρησιμοποιηθεί πρωτότυπο αρχειακό υλικό από ρωσικές πηγές προκειμένου να παρουσιαστεί στο διεθνές κοινό η δημιουργική πορεία ενός καλλιτέχνη που υπήρξε ιδρυτικό μέλος σημαντικότατων πρωτοποριακών ομάδων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας (ομάδα "Ηλεκτρο-οργανισμός", ομάδα "Προβολισμός", ομάδα "Μέθοδος", ομάδα "Izobrigada" κλπ.)

Τέλος η έκθεση "Τέχνη + Ουτοπία. Επιλογή από τα αριστουργήματα της Συλλογής Κωστάκη", που φιλοξενείται στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού Θεσσαλονίκης θα παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2004, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού. Η έκθεση φιλοδοξεί να τονίσει ότι η κινητήρια δύναμη μερικών από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Ρώσικης Πρωτοπορίας -Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Βασίλι Καντίνσκυ (έργο του στη φωτο 5), Ιβάν Κλιούν, Ελ Λισίτσκι- ήταν καταρχήν η ουτοπική επιδίωξη της αλλαγής του κόσμου μέσα από επαναστατικές καλλιτεχνικές διαδικασίες.