Αριστοφανικές "Σφήκες" στο Ηρώδειο

23.08.2003
Τις "Σφήκες" του Αριστοφάνη ανεβάζει ο θίασος "Θεατρικοί Διάλογοι", στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη και Τετάρτη, 26 και 27 Αυγούστου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου και με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τον Τάκη Χρυσικάκο και τον Δημήτρη Αρώνη.
Τις "Σφήκες" του Αριστοφάνη ανεβάζει ο θίασος "Θεατρικοί Διάλογοι", στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη και Τετάρτη, 26 και 27 Αυγούστου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου και με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τον Τάκη Χρυσικάκο και τον Δημήτρη Αρώνη.

Με τις "Σφήκες" (422 π.Χ.) ο Αριστοφάνης σατιρίζει τα οχλοκρατικά δικαστήρια των Αθηνών και τους δικαστές, οι οποίοι δικάζοντας σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα πάθη τους, απεικονίζονται σαν σφήκες, που με το κεντρί τους χτυπούν τους ανθρώπους.
Γράφοντας το έργο, ο Αριστοφάνης είχε την πρόθεση αφενός να καυτηριάσει και να εκθέσει τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας και αφετέρου να παρουσιάσει μια φαιδρή εικόνα του άρχοντα της Αθήνας, Κλέωνα.
Οι ήρωες που εμφανίζονται στο έργο δεν φέρουν τυχαία τα ονόματα Φιλοκλέων και Βδελυκλέων, που αντίστοιχα είναι πατέρας και γιος. Εκφράζουν, ωστόσο, δύο διαφορετικές απόψεις και ιδεολογικές φόρμες για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι κοινωνίες.
Τη σύγκρουση αυτή παρουσιάζει με το γνωστό γλαφυρό του τρόπο ο Αριστοφάνης, κάνοντας τον θεατή ενεργό μέλος της παρουσίασης, πράγμα που επιβεβαιώνει την τεχνική και τη μαστοριά, καθώς και την ευφυία του συγγραφέα, που καταφέρνει να καθηλώνει τον θεατή διασκεδάζοντας και προβληματίζοντάς τον ταυτόχρονα.

Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Μουσική: Χρήστος Λεoντής
Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος
Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Χορογραφίες: Έρση Πήττα
Μουσική διδασκαλία: Μάρω Θεοδωράκη

Παίζουν: Κώστας Βουτσάς (Φιλοκλέων), Τάκης Χρυσικάκος (Βδελυκλέων), Δημήτρης Αρώνης (Κορυφαίος Παράβασης), Γιάννης Δεγαίτης (Δούλος Ξανθίας), Μπάμπης Σαρηγιαννίδης (Δούλος Σωσίας).

Xορός: Μπάμπης Αρώνης, Γρηγόρης Γαλάτης, Θωμάς Γκαγκάς, Δημήτρης Δεγαΐτης, Στέφανος Κακαβούλης, Θύμιος Κούκιος, Γεράσιμος Μαύρος, Κωνσταντίνος Μηλιώνης, Δημήτρης Μόσχος, Σοφία Μπιλίτσα, Βασίλης Πουλάκος, Άγγελος Σταματάκης, Σαμψών Φύτρος, Βαγγέλης Ψωμάς.