"Των χειμαζομένων η γαλήνη ..." στη Ζάκυνθο

21.08.2003
Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού οργανώνουν έκθεση με τίτλο "... των χειμαζομένων η γαλήνη... Ιστορήσεις της Παναγίας σε εικόνες της Ζακύνθου". Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τους σεισμούς του 1953.
&00 Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού οργανώνουν έκθεση με τίτλο "... των χειμαζομένων η γαλήνη... Ιστορήσεις της Παναγίας σε εικόνες της Ζακύνθου".
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και θα ευλογήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, στο Μουσείο Ζακύνθου την Κυριακή 24 Αυγούστου 2003.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τους σεισμούς του 1953, περιλαμβάνει εικόνες της Θεοτόκου σε αντιπροσωπευτικούς εικονογραφικούς τύπους, καθώς και απεικονίσεις της σε αφηγηματικού χαρακτήρα παραστάσεις.
Σημαντικό μέρος του υλικού προέρχεται από κατεστραμμένους ναούς της Ζακύνθου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται εικόνες της Παναγίας από τη συλλογή του Μουσείου Ζακύνθου, εικόνες από ναούς του νησιού και από ιδιωτικές συλλογές, εντάσσεται η μακέτα της προσεισμικής πόλης, φωτογραφικό υλικό, τόσο από την εποχή πριν από τους σεισμούς, όσο και από την περίοδο των σεισμών, καθώς και εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.