"Αιγαίο: Μνήμες γαίας" στη Λέσβο

21.08.2003
Μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων από όλο το Αιγαίο, οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Οκτωβρίου.
Σημαντικότατα παλαιοντολογικά ευρήματα, ζώων και φυτών, από όλο τον Ελληνικό χώρο, εντυπωσιακά και σπάνια ορυκτά και πετρώματα, και πλούσιο φωτογραφικό, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται στη νέα μεγάλη έκθεση με τίτλο "ΑΙΓΑΙΟ: Μνήμες Γαίας" που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να απολαύσουν μοναδικά δημιουργήματα της Φύσης που προέρχονται από τις συλλογές των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου της Λέσβου.

-Από τα σημαντικότερα παλαιοντολογικά ευρήματα στον Ελληνικό χώρο, αποτελεί η Ύαινα από το Πικέρμι Αττικής, οι νάνοι Υποπόταμοι από το οροπέδιο του καθαρού στην Κρήτη, οι Νάνοι Ελέφαντες της Τήλου, Ιππάρια από τη Σάμο, και το Δεινοθήριο από το Γαβαθά της Λέσβου. Εντυπωσιακά επίσης τα απολιθωμένα θηλαστικά από τον Αλμυροπόταμο και την Κερασιά Εύβοιας, τα απολιθωμένα κοράλια της Ρόδου, τα Δίθυρα της Μήλου και της Λακωνίας.

-Οι γιγαντιαίες κουκουνάρες από τη Ρόδου, οι απολιθωμένοι φοίνικες από τη Λήμνο, απολιθωμένοι κορμοί και φύλλα από τον Έβρο, εντυπωσιακοί απολιθωμένοι φοίνικες από τη Σαντορίνη, απολιθωμένα φύλλα ελιάς από τη Νίσυρο

-Σπάνια και μοναδικά ορυκτά και πετρώματα, όπως οι εντυπωσιακοί κρύσταλλοι Πράσιου (Πράσινος χαλαζίας) και Γρανάτη από την Σέριφο, κρυσταλλικού χαλαζία, χαλκιδόνιου και οψιδιανού από τη Μήλο, ασβεστίτη από την Εύβοια, τη Λέσβο και τη Χαλκιδική, Μαλαχίτη και Αζουρίτη από το Λάυριο, Ακτινόλιθου από τη Σύρο, Βαρύτη από το Λαύριο

-Με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία που αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικά γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους, θέσεις που αξίζει να διατηρηθούν για τις ανάγκες της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και για λόγους αισθητικούς και πολιτιστικούς. Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, οι ηφαιστειακές δομές της Νισύρου και της Σαντορίνης, τα εντυπωσιακά σπήλαια του Αιγαίου, αρχαία μεταλλεία και λατομεία, εντυπωσιακά γεωλογικά ρήγματα, ιδιαίτεροι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί (κοιλάδες, φαράγγια, γεωμορφές) όπως οι μανιταροειδείς μορφές της Κιμώλου, και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
Οι χάρτες των θέσεων των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι ενότητες πλαισιώνονται από διάφορες προβολές οπτικοακουστικού υλικού, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και ομιλίες- διαλέξεις.

Η έκθεση "ΑΙΓΑΙΟ: Μνήμες Γαίας" στοχεύει στο να φέρει τα γεωλογικά φυσικά μνημεία, που μαρτυρούν την εξέλιξη του χώρου του Αιγαίου, πιο κοντά στον κοινό άνθρωπο, μόνιμο κάτοικο ή επισκέπτη του Αιγαίου. Να τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον πλούτο των γεωτόπων και τις πολύπλοκες γεωφυσικές διεργασίες που γέννησαν τα μοναδικά Αιγαιοπελαγίτικα τοπία, ελπίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στο να γίνει περισσότερο κατανοητή και να εκτιμηθεί καλύτερα, η αξία της ανάδειξης και προστασίας των τοπίων και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος στο Αιγαίο.