Ο θεατρικός χειμώνας του Κ.Θ.Β.Ε.

19.08.2003
Ενδιαφέρουσες είναι οι επιλογές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο, τόσο σε επίπεδο ρεπερτορίου, όσο και συντελεστών. Συγκεκριμένα, για τη χειμερινή περίοδο 2003-2004 σχεδιάζονται τα εξής ανεβάσματα έργων:
Ενδιαφέρουσες είναι οι επιλογές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο, τόσο σε επίπεδο ρεπερτορίου, όσο και συντελεστών. Συγκεκριμένα, για τη χειμερινή περίοδο 2003-2004 σχεδιάζονται τα εξής ανεβάσματα έργων:

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Άντον Τσέχωφ, Πλατόνοφ (σκην. Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς)
Μουρατχάν Μουνγκάν, Τα ελάφια και οι κατάρες (σκην. Μουσταφά Άφκιραν.)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Έντουαρντ Άλμπη, Τρεις ψηλές γυναίκες (σκην. Τάσος Μπαντής)
Μαριβώ, Ο θρίαμβος του έρωτα (σκην. Βίκτωρ Αρδίττης)

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
Ευγένιος Ο' Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (σκην. Ανδρέας Βουτσινάς)
Τομ Στόπαρντ, Αρκαδία (σκην. Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα)

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - μικρό θέατρο
Μπράιαν Φρίελ, Προσωρινή διαμονή / Mε αφορμή τον Ιππόλυτο (προσωρινός τίτλος) - Living Quarters / After Hippolytus (σκην. Γλυκερία Καλαϊτζή / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα)
Φαμπρίς Μελκιό, Η μοιρασιά του διαβόλου - Le diable en partage (σκην. Πέτρος Σεβαστίκογλου / πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα)

Για το τέλος της περιόδου ετοιμάζεται η "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου, μια μεγάλη παραγωγή σε διασκευή Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.
Για τα παιδιά και τους νέους ετοιμάζεται "Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και εφέτος πρωτότυπα θεατρικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζοντας τις πολύ επιτυχημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κ.Θ.Β.Ε. τις προηγούμενες δύο περιόδους.

Στην έναρξη της περιόδου θα επαναληφθούν σημαντικές παραγωγές της προηγούμενης περιόδου: Στρίντμπεργκ, "Ο χορός του θανάτου" (στη φωτο 3 οι συντελεστές) σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, "Το αθάνατο νερό ελληνικά λαϊκά παραμύθια" σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, και "Ο Ταξιδιώτης του χειμώνα" (στιγμιότυπο στη φωτο 1) του Κωνσταντίνου Ρήγου, η μεγάλη παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. που δόθηκε μόνο για λίγες παραστάσεις την άνοιξη.

Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί και με άλλες απροσδόκητες μικρές παραγωγές, υλοποιώντας τη σταθερή πρόθεση του Κ.Θ.Β.Ε. να αξιοποιήσει εξαντλητικά τους χώρους του (όπως έγινε πέρυσι με το Υποσκήνιο του Βασιλικού ή με το μεγάλο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), αλλά και να «βγει» από τα θέατρα του. Θα υπάρξουν επίσης ενδιαφέρουσες μετακλήσεις θιάσων και συμπαραγωγές. Το Κ.Θ.Β.Ε. θα συνεχίσει τη συστηματική διεθνή πολιτική που αναπτύσσει στο πλαίσιο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης και του νεοσύστατου Ομίλου Εθνικών Θεάτρων Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη το "Αθάνατο νερό" (φωτό 2) έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στις «Βερολινέζικες Ημέρες Παραμυθιού» - Berliner Marchentage, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Ευρώπης, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2003.

Το Χοροθέατρο και η Όπερα Θεσσαλονίκης, οι δύο οργανισμοί που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Κ.Θ.Β.Ε., θα ανακοινώσουν σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα τους. Σύμβουλος ρεπερτορίου του Κ.Θ.Β.Ε. είναι ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης με τη συνεργασία του θεατρολόγου Αλέξανδρου Ευκλείδη.