Οpen 2003 στη Βενετία

18.08.2003
Η 6η υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων "Open" στην πόλη του Λίντο στη Βενετία πραγματοποιείται παράλληλα με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Mostra) και την 50η Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας και διαρκεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 5 Οκτωβρίου 2003.
Η 6η υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων του Open στην πόλη του Λίντο στη Βενετία πραγματοποιείται παράλληλα με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Mostra) και την 50η Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας και διαρκεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 5 Οκτωβρίου 2003.

Το Open 2003 αποτελεί συνδιοργάνωση του πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Βενετίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού της επαρχίας της Βενετίας, καθώς και των αντίστοιχων Υπουργείων των χωρών που συμμετέχουν.
Μετά τον πρόσφατο θάνατο του γνωστού Γάλλου τεχνοκριτικού Pierre Restany, τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ανέλαβε ο Αμερικανός κριτικός τέχνης Robert C. Morgan, ενώ τη διοργάνωση τη έκθεσης αναλαμβάνει η Arte Communications με το διευθυντή της Paolo de Grandis.

Το φετινό θέμα του Open 2003 έχει τίτλο "Arte & Cinema" και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, παρουσιάζουν έργα που ή σχετίζονται με το θέμα ή πρόκειται για προσωπικότητες του κινηματογράφου που εκτελούν εικαστικά έργα, όπως η Gina Lollobrigida, η Michele Morgan, ο Dennis Hopper και άλλοι.
Η Ελλάδα στο Open 2003 εκπροσωπείται με την εγκατάσταση του καλλιτέχνη Άγγελου Σκούρτη με τίτλο "Συνάντηση", που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη υπαίθρια έκθεση, με την αποκλειστική οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.

Η εγκατάσταση του Άγγελου Σκούρτη αποτελείται από ένα πανώ τρία μέτρα ύψος επί τέσσερα μέτρα πλάτος, όπου αναρτώνται σε πέντε κυλίνδρους τυπώματα με πρόσωπα εφήβων, που φορούν μάσκες από προσωπικότητες του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης. Μπροστά από την οθόνη αυτή με instantanes, τοποθετούνται τριάντα άδειες καρέκλες σκηνοθέτη με αμφίπλευρα τυπωμένα στην πλάτη τα ονόματα διάσημων σκηνοθετών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η εγκατάσταση κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο υπαινίσσεται την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, στο δεύτερο παρουσιάζεται η εμπλοκή των νέων με την υποκριτική διαδικασία, τη μίμηση, τη δημιουργική πράξη των ηθοποιών, καθώς και τη σχέση τους με τους μεγάλους σκηνοθέτες. Το έργο "Συνάντηση" αποτελεί τη νοητή συνάντηση των μεγάλων σκηνοθετών μεταξύ τους, τη συνάντηση των διαφόρων εκδοχών του κινηματογράφου που αγάπησε κ Σκούρτης, τη συνάντηση τέλος των εφήβων με τους λαμπρότερους των σκηνοθετών. Μέσα από την προβληματική του σημείου και του συμβόλου ο Άγγελος Σκούρτης προσεγγίζει το θέμα του με απλότητα, θλίψη και νοσταλγία.

Τυπώθηκε δίγλωσσος έγχρωμος κατάλογος 18 σελίδων. Η ελληνική συμμετοχή πραγματοποιείται με την ουσιαστική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Η εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτικών προσφέρει την αμέριστη συνδρομή της.