Αρχαιολογικές... πτήσεις!

01.07.2003
Έκθεση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στην περιοχή του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρουσιάζεται σε αίθουσα που παραχωρεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Έκθεση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένος "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρουσιάζεται σε αίθουσα που παραχωρεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και περιλαμβάνει 172 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, παρουσία του υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού μεταφορών και επικοινωνιών Χρήστου Βερελή.
"Γωνιά πολιτισμού και τέχνης, που αναδεικνύει την ιστορία της αγροτικής περιοχής της Μεσογαίας" χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών το χώρο έκθεσης των αρχαιοτήτων που ήλθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του αερολιμένα.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το μουσείο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του αεροδρομίου των Σπάτων. και τόνισε ότι "όλα τα μεγάλα έργα είναι ταυτόχρονα, εξίσου μεγάλες σωστικές ανασκαφές. Ανακαλύπτεται ένα πλούτος μέσα στο έδαφος της χώρα μας, μέσα στα σπλάχνα της ελληνικής γης, που αν δεν είχαμε την ευκαιρία των μεγάλων έργων δεν θα τον εντοπίζαμε, δεν θα προλαβαίναμε να ασχοληθούμε με αυτόν, δεν θα σκεφτόμασταν καν να προσανατολίσουμε έτσι την αρχαιολογική και πιο συγκεκριμένα την ανασκαφική μας έρευνα."

Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο του αεροδρομίου, που βρίσκεται στο επίπεδο των αφίξεων, στο μεσοπάτωμα της Πύλης 3, δίπλα στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου και στο οποίο παρουσιάζονται 172 αρχαιότητες από τη νεολιθική μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή, ανοίγει λοιπόν τις πόρτες του στο κοινό. Η έκθεση αποσκοπεί στο να διατηρήσει ζωντανή τη διαχρονική εικόνα της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο και με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

Τα εκθέματα - αγγεία, εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές - προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη- ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπλάσει, μέσα από τις νεολιθικές και πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις των γύρω λόφων, τα γεωμετρικά νεκροταφεία, τους δρόμους, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα ιερά των αττικών δήμων, τις μεγάλες αγρεπαύλεις των ύστερων ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, τον καταλανικό πύργο και το εκκλησάκι των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου -που μεταφέρθηκε εκτός του αεροδρομίου- τις περιπέτειες, εν ολίγοις, ενός γνήσιου αττικού τοπίου, έως τις παραμονές της οριστικής αλλαγής του με την κατασκευή του αεροδρομίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00 π.μ. έως τις 23.00 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.