Κωστής Παλαμάς, εξήντα χρόνια από το θάνατό του...

25.06.2003
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος και εκατοντάδες χιλιάδες απλών ανθρώπων συνόδεψαν τον νεκρό ποιητή ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και μετατρέποντας έτσι την κηδεία του σε ένα μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο.
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος και εκατοντάδες χιλιάδες απλών ανθρώπων συνόδεψαν τον νεκρό ποιητή ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και μετατρέποντας έτσι την κηδεία του σε ένα μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο.
Τιμώντας την επέτειο αυτή, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει προγραμματίσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2003 σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή επιτροπής εμπειρογνωμώνων, συγκροτημένης ειδικά για το σκοπό αυτό.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων περιλαμβάνει

- Εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι: Έναρξη του προγράμματος για τον εορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατο του Κ. Παλαμά στο Μεσολόγγι, τόπο από τον οποίο κατάγεται και όπου έχει μεγαλώσει ο ποιητής, με διήμερο εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.
- Σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης: Συμμετέχουν ειδικοί μελετητές που θα μιλήσουν για το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη. Οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο περιοδικό "Νέα Εστία".
- Παραγωγή κινητής έκθεσης: Δημιουργία κινητής έκθεσης που αποτελείται από ταμπλώ με εργοβιογραφικά στοιχεία του Κ. Παλαμά, εξώφυλλα βιβλίων, χειρόγραφα και φωτογραφίες με σκοπό την διακίνησή της σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.ά.
- Παραγωγή έντυπου υλικού: Έκδοση λευκώματος με χρονολόγιο, εργοβιογραφία, ανθολόγηση ποιημάτων, αποσπάσματα μελετών για το έργο του, καταγραφή της σημαντικότερης παλαμικής βιβλιογραφίας και φωτογραφικό υλικό, που στοχεύει στην εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού, και κυρίως των νέων, με το έργο του ποιητή? ακόμη, εκτύπωση αφισών και ενημερωτικών φυλλαδίων με το πρόγραμμα εκδηλώσεων κ.ά.
· Εκδόσεις: Στον εκδοτικό τομέα προβλέπεται η έκδοση σειράς ανθολογιών που θα αφορούν διαφορετικές όψεις της παλαμικής δημιουργίας, όπως για παράδειγμα ο λυρικός Παλαμάς, ο σατιρικός, ο κριτικός Παλαμάς κ.λπ.. Τη σειρά θα επιμεληθεί η Οργανωτική Επιτροπή. Προβλέπεται, ακόμη, η ενίσχυση εκδοτικών προτάσεων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
- Διάλογος ποίησης και ζωγραφικής: Εκθεση έργων τελειοφοίτων και αποφοίτων του εργαστηρίου του Γ. Ψυχοπαίδη της ΑΣΚΤ, με θέμα την ποίηση του Κ. Παλαμά.

Διαβάζοντας με τον Παλαμά με φόντο τη λιμνοθάλασσα
Η επίσημη έναρξη του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι, με ένα διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων. Το διήμερο διοργανώνει το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου, την Παρασκευή 26 και το Σαββάτο 27 Σεπτεμβρίου 2003.
Η εναρκτήρια τελετή, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή μελών της οργανωτικής Επιτροπής.
Το Σαββάτο 27 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στην οικία Παλαμά και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα γίνει στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου.
Η βραδιά θα αρχίσει με το συγκρότημα κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και θα κλείσει με συναυλία από ντόπιους μουσικούς.

Πέντε όψεις του Παλαμά
Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, και περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν πέντε συζητήσεις όπου θα εξεταστούν οι διαφορετικές όψεις του ποιητή όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του:
- "Ρυθμών και Στοχασμών άυλα φτερά και χέρια: Ο λυρικός Παλαμάς"
- "Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς"
- "Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου"
- "Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Όψεις του κριτικού Παλαμά"
- "Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ' στο σκοτάδι του άδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη"

Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ποιητές και κριτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Βενετία Αποστολίδου, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγορή Γκρέκου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Κωνσταντίνος Κασίνης, Ξενοφών Κοκόλης, Μαρία Κωσταγιάννη, Χρήστος Γ. Λάζος, Ηλίας Λάγιος, Lucia Marcheselli, Παντελής Μπουκάλας, Χριστίνα Ντουνιά, Ελένη Πολίτου Μαρμαρινού, David Ricks, Αλεξάνδρα Σαμουήλ και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή θα επιδιώξει να συνεργαστεί και με άλλους φορείς για τη διοργάνωση και το συντονισμό εκδηλώσεων για τον Κωστή Παλαμά, που θα γίνουν με αφορμή τα εξήντα χρόνια από το θάνατό του.