Μία "Χαρτοπαίχτρα" στο ... σανίδι

26.06.2003
"Εχω τη γκίνια μου, έχω τη γρουσουζιά μου, έχω και σένα! Έτσι μου 'ρχεται να πάω να κλειστώ σε καμιά χαρτοπαιχτική λέσχη να μη σε βλέπω..." Αυτή η θρυλική ατάκα από τη "Χαρτοπαίχτρα" του Δημήτρη Ψαθά, όπως και τόσες άλλες, θα ακουστούν ξανά όχι πια από τη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη που επαναλαμβάνει τις κωμωδίες του ελληνικού σινεμά, αλλά από τη σκηνή του θεάτρου πλέον και από μία νεώτερη γενιά πρωταγωνιστών.
"Εχω τη γκίνια μου, έχω τη γρουσουζιά μου, έχω και σένα! Έτσι μου 'ρχεται να πάω να κλειστώ σε καμιά χαρτοπαιχτική λέσχη να μη σε βλέπω..."
Αυτή η θρυλική ατάκα από τη "Χαρτοπαίχτρα" του Δημήτρη Ψαθά, όπως και τόσες άλλες, θα ακουστούν ξανά όχι πια από τη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη που επαναλαμβάνει τις κωμωδίες του ελληνικού σινεμά, αλλά από τη σκηνή του θεάτρου πλέον και από μία νεώτερη γενιά πρωταγωνιστών.

Αφορμή για να ξεκινήσουν οι ατάκες της Ρένας Βλαχοπούλου, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, της Σαπφώς Νοταρά, του Κώστα Βουτσά, είναι η συμπλήρωση των 25 ετών από το θάνατο του θεατρικού συγγραφέα και χρονογράφου Δημήτρη Ψαθά.

Αλλά και η ζέση νεώτερων ηθοποιών του κωμικού θεάτρου και της τηλεόρασης- όπως η Ηρώ Μανέ, ο Γιώργος Λέφας, η Βίλμα Τσακίρη, ο Σταύρος Νικολαίδης, η Σάρα Γανωτή, ο Ηλίας Γιαννάκης, ο Ηλίας Ζερβός, ο Γιώργος Ζιόβας, η Ευτυχία Μοσχάκη, ο Χρήστος Νταρακτσής, ο Γιώργος Παυλιδάκης, η Βίκη Πρωτογεράκη και ο Μιχάλης Γιαννάτος- να δώσουν νέα πνοή στο πρωτότυπο κείμενο του έργου του Ψαθά που γνώρισε τέτοια επιτυχία στην κινηματογραφική μεταφορά του.

Η ατμόσφαιρα της εποχής, οι χαρακτήρες που "παθαίνουν, αλλά μαθαίνουν" αποδίδονται σε ένα λαϊκό θέαμα υψηλής αισθητική υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια και εποπτεία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, σε ένα σκηνικό χώρο που διαμόρφωσε (όπως και τα κοστούμια) ο Γιώργος Ασημακόπουλος, με τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγουδάκη και τη μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νενέ.

Η πρεμιέρα της Χαρτοπαίχτρας έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, ενώ στις 16 Ιουλίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Λάρισα. Ακολουθεί περιοδεία σε επιλεγμένες πόλεις και θερινά θέατρα της Ελλάδας με μία σημαντική στάση για ένα κύκλο παραστάσεων στη Χίο από τις 31/7 έως και τις 17/8.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

30/6 - Δημοτικό Θέατρο Παπάγου
16/7 Λάρισα
30/7- 15/8 Χίος
27/8 Ζάκυνθος
29/8 Λυκαβηττός
31/8 Βέροια
1/9/ Γρεβενά
3/9/ Κοζάνη
4/9 Πανόραμα Θεσσαλονίκης
17/9 Φιλοθέη