"Ηλέκτρα" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας...

22.07.2003
Η "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη που παρουσιάσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουλίου περιοδεύει ανά την Ελλάδα.
Η "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη που παρουσιάσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουλίου περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Στην τραγωδία αυτή ο Ευριπίδης αποτυπώνει διάφορες φάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πρόθυρα μιας ακραίας πράξης. Οι ήρωές του υπακούουν στις παρορμήσεις τους και δεν δρουν υποκινούμενοι από κάποιο υψηλό ιδανικό, αλλά από φόβους και επιθυμίες. Η "Ηλέκτρα" πιθανολογείται ότι παρουσιάστηκε την άνοιξη του 413 π.Χ. στην Αθήνα και αναφέρεται στα πάθη των Ατρειδών.
Η Ηλέκτρα και ο αδελφός της Ορέστης με τη βοήθεια του φίλου του, Πυλάδη, εκδικούνται το φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα. Μετά το φόνο της μητέρας τους και του συντρόφου της Αιγίσθου, τύψεις βασανίζουν τα δυο αδέλφια μέχρι να δώσουν τη λύση οι Διόσκουροι ως από μηχανής θεοί. Η Ηλέκτρα, στη συγκεκριμένη ευριπίδεια τραγωδία, λειτουργεί ως κεντρομόλος δύναμη προς την οποία συγκλίνουν οι κινήσεις και η βούληση των υπολοίπων προσώπων, ενώ σκιαγραφούνται διάφορες φάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πρόθυρα μιας ακραίας πράξης, μολονότι η απόφαση για την εκτέλεσή της φαίνεται να είναι κατασταλαγμένη.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 14 Ιουλίου ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θέμης Μουμουλίδης, τόνισε πως "ένα από τα στοιχεία που λείπει από το Αρχαίο θέατρο είναι ο λόγος. Γι' αυτό ακριβώς στόχος μας είναι η ανάδειξη του λόγου του Ευριπίδη. Η συγκεκριμένη παράσταση διακρίνεται για την λιτότητα σ'αυτό που βλέπει και ακούει ο θεατής."
Ο μεταφραστής της Ηλέκτρας, Κώστας Γεωργουσόπουλος, σημείωσε πως "οι μεταφράσεις είναι καταδικασμένες να πεθαίνουν, γι ' αυτό και υπάρχουν τόσο διαφορετικές αναγνώσεις των αρχαίων κειμένων. Αν δεν συμβαίνει αυτό συμβαίνει κάτι πολύ φοβερό. Δεν αλλάζει και δεν εξελίσσεται η γλώσσα."
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης Καριοφυλλιά Καραμπέτη ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Αυτή η τραγωδία λαμβάνει χώρα μέσα στην ερημιά του μυαλού μας. Η Ηλέκτρα είναι μία γυναίκα γεμάτη πάθη και αδυναμίες. Και αυτή και ο Ορέστης είναι πρόσωπα αντι-ηρωικά".

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Γιώργου Ανδρέου, κίνηση Αλίκης Καζούρη, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα. Βοηθός σκηνοθέτης Περικλής Βασιλόπουλος.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Καριοφυλλιά Καραμπέτη (Ηλέκτρα), Μάγια Λυμπεροπούλου (Κλυταιμνήστρα), Δημήτρης Αλεξανδρής (Ορέστης), Παναγιώτης Τσεβάς (Πυλάδης), Αρτω Απαρτιάν (Γέρος), Γιάννης Νταλιάνης (Αγγελιαφόρος-Διόσκουρος).

Γυναίκες της Μαικήνας: Μελίνα Βαμβακά, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννα Νικολοπούλου, Νιόβη Κωστοπούλου, Εύα Κοτανίδη, Μάγδα Πένσου, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Μαριάνθη Φωτάκη, Μαριάνθη Κυρίου, Ειρήνη Σπανουδάκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αντωνία Βαλλιανάτου.