11η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

06.06.2003
Με πολλές προσδοκίες ξεκινά από τις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα η 11η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, θεσμός που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Με πολλές προσδοκίες ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα η 11η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου.
Ο θεσμός διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, έχοντας ήδη σταθμεύσει σε Βαρκελώνη, Θεσσαλονίκη, Μπολώνια, Μασσαλία, Βαλένθια, Λισσαβόνα, Τορίνο, Ρώμη και Σαράγεβο, χαρίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες μέρες και νύχτες γεμάτες από καλλιτεχνικές δράσεις.

Η 11η Biennale προσκαλεί τους νέους δημιουργούς της Ευρώπης και των μεσογειακών χωρών, καθώς και το κοινό της, κατοίκους και επισκέπτες, να διερευνήσουν νέους δρόμους και να υπερβούν όρια. Το θέμα της διοργάνωσης είναι ο κόσμος και ό,τι αυτό διαπραγματεύεται για τη σημερινή εποχή (τοπίο, χώρος, νέες εμπειρίες ταξιδιού, σχέσεις, περιβάλλον). Κύριος στόχος να καταγραφούν οι τρόποι με τους οποίους σήμερα οι νέοι δημιουργοί απεικονίζουν, επικαλούνται, σχεδιάζουν ή φαντάζονται τις στιγμές που τους περιέχουν στον κόσμο που τους φιλοξενεί.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 700 καλλιτέχνες, ηλικίας από 18 ως 30 ετών,Σ από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου (στη φωτό 2 έργο της Έφης Αμανατίδου που εκθέτει στη διοργάνωση), ενώ η φετινή Biennale περιλαμβάνει επτά διαφορετικούς καλλιτεχνικούς τομείς, με πολλές κατηγορίες, τελετή έναρξης και λήξης, αλλά και ποιοτικές μουσικές βραδιές στο ενδιάμεσο. Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος 214 Έλληνες δημιουργοί, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετέχουν και 18 καλλιτέχνες Ρομά. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον.

Στην τελετή έναρξης συναντιούνται για την υποδοχή των νέων της 11ης Biennale, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο, που περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια επιλεγμένα από το σύνολο του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Το Σάββατο, 7 Ιουνίου, εμφανίζονται δύο σχημάτα κρουστών, το γκρουπ Κρόταλα από την Ελλάδα και το γκρουπ Ηarem από την Τουρκία. Ακολουθούν η Κρίστη Στασινοπούλου με την ορχήστρα της και το γκρουπ Όναρ, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη 12 Ιουνίου εμφανίζεται η Σαββίνα Γιαννάτου με την ορχήστρα της, αναδεικνύοντας με την παρουσία της την οικουμενικότητα και την ομορφιά του πολιτισμού της Μεσογείου.
Η τελετή λήξης θα πλαισιωθεί από πυροτεχνήματα και μουσική από τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Rachid Taha.