Η Ελληνική Αναγέννηση στη Ρώμη...

04.06.2003
Πενήντα τέσσερα μοναδικά εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου που προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας θα φιλοξενηθούν στο Musei Capitolini στη Ρώμη. Πρόκειται για την έκθεση "Μεταβυζαντινή Περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση" που παρουσιάστηκε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στη Ρώμη θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
&00 Πενήντα τέσσερα μοναδικά εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου που προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας θα φιλοξενηθούν στο Musei Capitolini στη Ρώμη. Πρόκειται για την έκθεση "Μεταβυζαντινή Περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση" που παρουσιάστηκε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στη Ρώμη θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού, συνδιοργανώνεται από την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και τον Δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: Ζωγραφική, Χρυσοκεντητική, Μικροτεχνία.
Τα εκθέματα χρονολογούνται από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Η έκθεση αφορά στη μεταβυζαντινή περίοδο, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η περίοδος αυτή, κατόπιν της διάλυσης του Βυζαντίου και πριν τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, χαρακτηρίζεται από κοινωνικούς θεσμούς και καλλιτεχνικές τάσεις του Βυζαντίου -ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου του- που διακρίνονται για την ελληνικότητά τους.
Το σύνολο των εκθεμάτων περιλαμβάνει 54 έργα, που για πρώτη φορά προβλήθηκαν εκτός Ελλάδας από το Νοέμβριο του 2002 έως τον Φεβρουάριο του 2003 στη Νέα Υόρκη και καλύπτουν ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εκείνης της εποχής. Στόχος της έκθεσης είναι να καταστήσει τα έργα της μεταβυζαντινής τέχνης -όχι ιδιαιτέρως γνωστή στο κοινό εκτός Ελλάδας- οικεία και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι τα δημιουργήματα αυτά προαναγγέλλουν και προσυπογράφουν το νέο Ελληνισμό.