Εικόνες από το Ιράκ στην Τεχνόπολη...

02.06.2003
"Οι φωτογραφίες μου δεν είναι τέχνη, είναι ωμή αλήθεια. Είναι οι ήχοι, τα βλέμματα, οι φωνές όλων αυτών που έχασαν την αθωότητα τους γιατί κάποιοι "συνάνθρωποι" μας θέλησαν να επιβάλλουν τη δική τους πραγματικότητα με κάθε κόστος". Γιάννης Μπεχράκης
"Οι φωτογραφίες μου δεν είναι τέχνη, είναι ωμή αλήθεια. Είναι οι ήχοι, τα βλέμματα, οι φωνές όλων αυτών που έχασαν την αθωότητα τους γιατί κάποιοι "συνάνθρωποι" μας θέλησαν να επιβάλλουν τη δική τους πραγματικότητα με κάθε κόστος".
Γιάννης Μπεχράκης

Από 12 Ιουνίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το φωτογραφικό έργο του διεθνώς καταξιωμένου φωτογράφου του πρακτορείου Reuters, Γιάννη Μπεχράκη. Αφορμή, ένας κύκλος παρουσίας του στο Ιράκ, ο οποίος έκλεισε φέτος μετά την αμερικανική επέμβαση.
H πρώτη φορά που ο Ελληνας φωτογράφος βρέθηκε στο Ιράκ ήταν το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό κόλπο. Η δεύτερη το 1998, από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο, με τις τραγικές κυρώσεις του ΟΗΕ και τις απελπισμένες διαδηλώσεις του ιρακινού λαού. Το 2003, ο Γιάννης Μπεχράκης καλύπτει τον πόλεμο από το Νότιο Ιράκ μέχρι την Βαγδάτη καθώς και στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.
Αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η φωτογραφική αποτύπωση των ανθρώπων που επί 12 χρόνια επιβίωναν με καθημερινή αξιοπρέπεια, πριν περάσουν πρόσφατα στο δεύτερο γύρο της μοίρας τους.
Μία σειρά από φωτογραφίες - αυτοψίες. Χιλιάδες λέξεις κληρονομιά σε κάθε ανθρώπινο ον, μια έκθεση φωτογραφίας ως απόσταγμα μιας προσωπικής πορείας και ως ελάχιστη προσφορά στον ιρακινό λαό: Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για τα παιδιά του Ιράκ, μέσω της UNICEF.