"Πλόες" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

02.06.2003
Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, υπό τον τίτλο "Πλόες. Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα", εγκαινιάζεται στις 4 Ιουνίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, υπό τον τίτλο "Πλόες. Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα", εγκαινιάζεται στις 4 Ιουνίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και αναδεικνύει τον πλούτο των αγαθών και των ιδεών που διακινούνταν μέσω των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου από τον 16ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. "Πλούτος" που μεταφράζεται, τώρα, σε 1.000 εκθέματα από 90 μικρά και μεγάλα μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, του Βατικανού, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Τυνησίας, της Μάλτας, της Συρίας.

Οι έμποροι, οι "τυχοδιώκτες" της εποχής, όπως τους χαρακτηρίζει ο Ομηρος, μετέφεραν με τα καράβια υφάσματα, λάδι, κρασί, αρώματα, κεχριμπάρι, ελεφαντόδοντο, εργαλεία, όπλα αλλά και κοσμήματα και αναθήματα από τη μιαν άκρη της Μεσογείου στην άλλη. Τις ανταλλαγές επιβεβαιώνουν άλλωστε και ιστορικές πηγές. Οπως ο Ηρόδοτος που στο τέταρτο βιβλίων των "Ιστοριών" γράφει την περιπέτεια του Κωλαίου. Σύμφωνα με τον ιστορικό, περίπου το 631 π.Χ. περνούσαν από το νησί Πλατέα δαιμόνιοι Σαμιώτες έμποροι με καπετάνιο τον Κορώβιο και προορισμό την Αίγυπτο. Ομως ένας ανατολικός άνεμος τους παρέσυρε μέχρι που πέρασαν τις Ηράκλειες στήλες και έφτασαν στην Ταρτησσό, η οποία την εποχή εκείνη ήταν ανεκμετάλλευτο εμπορικό κέντρο.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτών των ταξιδιών, που στην έκθεση θα σημειώνονται πάνω σε χάρτες, ενώ συμβολικά θα στηθεί και μια μεγάλη προθήκη σε σχήμα καραβιού: όπως, ένας πήλινος λέβητας με προτομές γρυπών, ιταλική παραγωγή του 700 π.Χ που μιμείται τα σαμιώτικα πρότυπα θα έρθει από το Μουσείο της Αγκόνας. Αργυρή επιχρυσωμένη φιάλη κυπροφοινικικής παραγωγής (περ. 650 π.Χ.), βρέθηκε σε ετρουριανό τάφο και τώρα τη δανείζει στην έκθεση το Βατικανό. Αιγυπτιακός αλαβάστρινος τεφροδόχος αμφορέας (περ. 850 π.Χ.) εντοπίστηκε στη Γρανάδα και θα ταξιδέψει στην Αθήνα από το Εθνολογικό Μουσείο Γρανάδας.

Πολυσέλιδος κατάλογος με επιστημονικά κείμενα και φωτογραφίες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα πλαισιώνουν την έκθεση που θα διαρκέσει έξι μήνες, ενώ από το πωλητήριο του μουσείου θα διατίθενται πολλά είδη με το σήμα από τους "Πλόες", ένα καραβάκι.

Διάρκεια έκθεσης: 04/06/2003 - 28/10/2003
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -16.00, Σάββατο 10.00 -15.00
Τιμές εισιτηρίων: ΕΥΡΩ 3,50 και 1,80 (φοιτητικό)