Αυλαία για τους "Βατράχους" στο Δάσος

09.09.2003
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη, ένα έργο κωμικό και λυρικό ταυτόχρονα, που έκλεισε και τα φετινά "Επιδαύρια". Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2003, οι "Βάτραχοι" ολοκληρώνουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία με τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη, ένα έργο κωμικό και λυρικό ταυτόχρονα, που έκλεισε τα φετινά "Επιδαύρια" με δύο παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Αυγούστου.
Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2003, οι "Βάτραχοι" ολοκληρώνουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία με τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα ακόμη αριστοφανικό ταξίδι σε χώρους που μόνο το θέατρο μπορεί να κάνει πραγματικούς: η ιστορία ενός θεού, του Διονύσου, που κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο για να βρει και να αναστήσει έναν ποιητή - τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει σωτηρία και παρηγοριά σε μιαν Αθήνα που, στερημένη πια από μεγάλους ποιητές, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Αλλόκοτα περιστατικά θα δώσουν στο ταξίδι τον χαρακτήρα μιας δοκιμασίας με κωμικά αποτελέσματα.
Το έργο του Αριστοφάνη, πολύπλευρο και αμφίσημο, το διατρέχει μία μυστηριακή πνοή, και αυτό οφείλεται στη διαρκή ενότητα της κωμικότητας με το τελετουργικό τυπικό των Ελευσινίων μυστηρίων (ο κύριος χορός του έργου αποτελείται από μύστες).

Οι Βάτραχοι είναι ένα έργο το οποίο, σε σχέση με τα υπόλοιπα του Αριστοφάνη, ανεβαίνει μάλλον σπάνια τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, είναι ένα έργο με πολλούς και χαρακτηριστικούς ρόλους και πληθωρικό χορό, γεγονός που επιτρέπει να αξιοποιηθεί μεγάλο δυναμικό ηθοποιών. Κυρίως όμως είναι ένα έργο εξαιρετικά θεαματικό: η σκηνική αναπαράσταση της ζωής στον Κάτω Κόσμο, που μοιάζει πιο φωτεινός και πιο αστείος από την πραγματική ζωή, προσφέρει δυνατότητες για μια ξέφρενη θεατρική γιορτή.

Στους "Όρνιθες" ο μελαγχολικός ποιητής αναζητεί την ιδανική πολιτεία στον ουρανό. Στους "Βατράχους" ο μη-τόπος είναι ο Κάτω κόσμος. Η ουτοπία βρίσκει έδαφος και στήνει εδώ τη γιορτινή της ονειροφαντασία. Σε ένα γλέντι όπου οι νεκροί είναι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς κι ο ’δης πιο φωτεινός από τον κόσμο της επιφάνειας. Κι ως συνήθως , όλα τελειώνουν μ' έναν θρίαμβο. Το καλό και το ωφέλιμο θα καρπίσουν με τον τρόπο της ανοίξεως που έρχεται για να αναστήσει τις πεθαμένες ευχές του χειμώνα.

Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης (φωτο 2)
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Ελίζαμπεθ Σουέντος
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική διεύθυνση: Κρις Κούκελ
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος)
Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης)
Χρήστος Στέργιογλου (Διόνυσος)
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας)

Χορός: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μελίνα Αποστολίδου, Μαρία Ιωαννίδου, Σίμος Κακάλας, Αννα Καλαϊτζίδου, Νίκος Καπέλιος, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Έλενα Μαυρίδου, Θοδωρής Οικονομίδης, Ελένη Ουζουνίδου, Αστέρης Πελτέκης, Μίλτος Σαμαράς, Παύλος Σαχπεκίδης, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργος Συμεωνίδης, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Χαρίσης, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοι: Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά), Βασίλης Κομματάς (πνευστά), Θόδωρος Παπαδημητρίου (πλήκτρα).

Τιμές εισιτηρίων: EΥΡΩ 18, 10 (φοιτητικό).