Δύο ελληνικές παρουσίες στην 50η Μπιενάλε της Βενετίας

21.05.2003
Δύο νέοι Ελληνες καλλιτέχνες, η εικαστικός Αθανασία Κυριακάκου και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρότσιος, θα συμμετάσχουν στην 50η Διεθνή Εκθεση Τέχνης - Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας το έργο Intron. Το γενικό θέμα των εκδηλώσεων είναι: "Ονειρα και Συγκρούσεις - Η Δικτατορία του Θεατή".
Δύο νέοι Ελληνες καλλιτέχνες, η εικαστικός Αθανασία Κυριακάκου και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρότσιος, θα συμμετάσχουν στην 50η Διεθνή Εκθεση Τέχνης - Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας την εγκατάσταση Intron.

Το Intron θα μεταμορφώσει το Ελληνικό περίπτερο σε ένα βατό γλυπτό, 120 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό μέσα στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιδιαβούν και να παρακολουθήσουν μαγνητοσκοπημένα όνειρα ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου. Το περιβάλλον - γλυπτό είναι μία ειδική τρισδιάστατη κατασκευή, από το ελαφρύ αλλά σταθερό υλικό, honeycomb, αποτελούμενη από ποικιλία κλίσεων και επιπέδων, έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στους θεατές, να συνευρεθούν, να αναπαυτούν και να παρακολουθήσουν- ομαδικά η ατομικά- τις προβολές, χωρίς την χρήση πρόσθετων στοιχείων, όπως επίπλων.

Το γενικό θέμα των εκδηλώσεων είναι: "Ονειρα και Συγκρούσεις - Η Δικτατορία του Θεατή", ενώ οι δύο σχετικά νέοι έλληνες καλλιτέχνες (φωτο 3 από αριστερά), μέσω δύο διαφορετικών αλλά παράλληλων αναζητήσεων, επιχειρούν μία απόδοση της έννοιας του ονειρικού χώρου, στον πραγματικό κόσμο και μία "έξοδο" από τις καθιερωμένες έννοιες του χώρου και του χρόνου.

Η συμβολή της Κυριακάκου αναφέρεται με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο στην τοπικότητα, στην νοσταλγία, σε συνήθειες και παραδόσεις άμεσα συνδυασμένες με την ταυτότητα των διαφορετικών λαών. Μέσα από τα βίντεο της επιτρέπει στο θεατή να έρθει σ' επαφή με διαφορετικές οπτικές γωνίες της σημερινής πραγματικότητας και κουλτούρας σε όλο τον κόσμο. Ο Ρότσιος από τη δική του μεριά εξερευνά τα όνειρα μεταφέροντας αυτή την εμπειρία στον πραγματικό κόσμο. Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργεί το απαραίτητο όχημα για την παρουσίαση του οπτικοακουστικού μέρους του έργου. Υλοποιεί λοιπόν έναν εικονικό δημόσιο χώρο απελευθερωμένο από οικεία χαρακτηριστικά.

Η ταυτότητα των δύο καλλιτεχνών:

Η 30χρονη Αθανασία Κυριακάκου (έργο της στη φωτο 1), ομογενής, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αμερική, έχει στο ενεργητικό της μια αξιόλογη δραστηριότητα στον χώρο των εγκαταστάσεων, του βίντεο αρτ και των περφόρμανς. Xαρακτηρίζει τον εαυτό της ως... Ελληνο-Αμερικανο Ελληνίδα. Γεννήθηκε το 1968 στη Βαλτιμόρη, σπούδασε στην Αμερική και την Ευρώπη, δίδαξε στο Σικάγο, ενώ από το 2000 ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, εφόσον έλαβε την υποτροφία Fulbright για την Ελλάδα.
Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία τέχνης και έχει δείξει τη δουλειά της, μεταξύ άλλων, στο ΔΕΣΤΕ, στην ελληνική συμμετοχή για την τελευταία Μπιενάλε του Βελιγραδίου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (ατομική "Αλώνι"), στην έκθεση "Δέκα δωμάτια" της γκαλερί "Καππάτος", στο Forum στη Θεσσαλονίκη- μια περφόρμανς με θέμα πώς χρησιμοποιείται το έθιμο του καφέ και του φλιτζανιού, η οποία παρουσιάστηκε και στο Γκρατς.
Στη δουλειά της ξεχωρίζουν ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο έχει αφομοιώσει τις ελληνικές παραδόσεις σε έναν ξένο τόπο, αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως περφόρμερ και που το κοινό συμμετέχει στη δουλειά της.

Ο 32χρονος Δημήτρης Ρότσιος αναζητά νέους τρόπους έκφρασης στο πεδίο της αρχιτεκτονικής. Γεννήθηκε το 1969. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου είναι υποψήφιος διδάκτορας.
Έχει πάρει μέρος κι έχει διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η ψηφιακή τεχνολογία ή ο ψηφιακός τόπος (φωτο 2) Το 1998 έλαβε 3ο Βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ACADIA. (Association for Computer Aided Design in Architecture): "Library for the Information Age". Διατηρεί το γραφείο OS arc.com