Η Αρουντάτι Ρόι ξεσπαθώνει...

20.05.2003
Στην ινδή συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι, φεμινίστρια, οικολόγο και γνωστή για την ευθύτητα του λόγου της, αφιερώνει το εξώφυλλό της η ινδική επιθεώρηση ''Outlook'' , η οποία δημοσιεύει άρθρο της που καταγγέλλει τον πρόσφατο αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ περιγράφει τη δημοκρατία ως ''την πόρνη του ελεύθερου κόσμου''.
Στην ινδή συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι, φεμινίστρια, οικολόγο και γνωστή για την ευθύτητα του λόγου της, αφιερώνει το εξώφυλλό της η ινδική επιθεώρηση ''Outlook'' , η οποία δημοσιεύει άρθρο της που καταγγέλλει τον πρόσφατο αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ περιγράφει τη δημοκρατία ως "την πόρνη του ελεύθερου κόσμου''.
Στο άρθρο της, στο οποίο κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβάνεται ομιλία που έδωσε η 40χρονη συγγραφέας στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαϊου, χαρακτηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ''αμερικανική αυτοκρατορία'' όπου ''τα γεγονότα δεν καταμετρώνται''. ''Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της παράνοιας'', εκτιμά η διάσημη συγγραφέας που τονίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και άλλοι δυτικές ηγέτες δεν άκουσαν την κοινή γνώμη στις χώρες τους. ''Η δημοκρατία, η ιερή αγελάδα του σύγχρονου κόσμου είναι σε κρίση'' και ''όλων των ειδών οι ωμότητες διαπράττονται στο όνομα της δημοκρατίας'', ''η πόρνη του ελεύθερου κόσμου, έτοιμη να ντυθεί, να γδυθεί, να ικανοποιήσει ένα τεράστιο φάσμα προτιμήσεων, πάντα διαθέσιμη για να χρησιμοποιηθεί και να κακοποιηθεί κατά βούληση'', προσθέτει η Ρόι.
Σύμφωνα με την ίδια, εκλογές, ελεύθερος Τύπος και ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα όταν η αγορά αναγκάζει τους αυτούς που συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα να πουληθούν σε αυτόν που προσφέρει τα περισσότερα''. Η Αρουντάτι Ρόι έγραψε το 1997 το βιβλίο ''Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων'' και το 1999 ''Το κόστος ζωής'', δύο δοκίμια για τις συνέπειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον της κατασκευής σειράς φραγμάτων στην κοιλάδα Ναρμάδα στη δυτική Ινδία και για τις συνέπειες των προσπαθειών που καταβάλλει το Νέο Δελχί για ν' αποκτήσει την ατομική βόμβα.