"Βάκχες" από τη "Θεατροκίνηση" στο ΜΜΑ

15.05.2003
Στο πλαίσιο του κύκλου Χορός στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζονται την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Μαίου οι "Βάκχες" του Ευριπίδη από την ομάδα Θεατροκίνηση. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ισίδωρου Σιδέρη, η χορογραφία του Κυριάκου Κοσμίδη, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Μεταλλινός.
Στο πλαίσιο του κύκλου Χορός στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζονται στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Μαίου (8.00 μ.μ.) οι "Βάκχες" του Ευριπίδη από την ομάδα Θεατροκίνηση. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ισίδωρου Σιδέρη, η χορογραφία του Κυριάκου Κοσμίδη, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Μεταλλινός.

Με το ανέβασμα των "Βακχών" η Θεατροκίνηση μοιάζει να επιμένει στο χώρο της αρχαίας τραγωδίας, αναζητώντας αυτή τη φορά τη συνάφεια των Διονυσιακών ρυθμών και εκρήξεων με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η δραματουργία του Ευριπίδη άλλωστε απεικονίζει την τεράστια πνευματική κρίση που είχε ξεσπάσει στην Αθήνα του δεύτερου μισού του 5ου π. Χ αιώνα, ενώ οι Βάκχες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προφητικό έργο, καθώς ο Διόνυσος κηρύσσει απεγνωσμένα την επιστροφή στη φύση και την κρίση της πόλης, σε μια εποχή που η γη οδηγείται από τον άνθρωπο στην καταστροφή της.

Από το 1985 που ο Ισίδωρος Σιδέρης ίδρυσε την ομάδα του, έθεσε ως στόχο τη συνύπαρξη λόγου, μουσικής και κίνησης, σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Τη σύζευξη των ίδιων αυτών βασικών συστατικών επιχειρεί στις "Βάκχες", στο πλαίσιο μιας παράστασης Ολικού Θεάτρου (Total Physical Theatre), όπου ο λόγος μαζί με το ξεχασμένο σώμα του ανθρώπου προσπαθούν να εισχωρήσουν στη δίνη των ήχων και των κραδασμών του Διονύσου. Η τελετουργική αναπαράσταση των παθών του Διονύσου και του Πενθέα -θύτης και θύμα ταυτόχρονα- διαπνέεται από τα στοιχεία της πλάνης, της ψευδαίσθησης και του αντικατοπτρισμού.

Συντελεστές:
Οι "Βάκχες" ανεβαίνουν σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, χορογραφίες Κυριάκου Κοσμίδη και μουσική Γιάννη Μεταλλινού.
Τα σκηνικά σχεδίασε ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια ο Σταύρος Αντωνόπουλος και τη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Μεταλλινός.
Η Δήμητρα Χατούπη ερμηνεύει το ρόλο της Αγαύης, τους ρόλους του Διόνυσου Α', του Διονύσου Β' και του Διονύσου Γ' ερμηνεύουν ο Κυριάκος Κοσμίδης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Σπύρος Περδίου αντίστοιχα που ενσαρκώνει και τον Αγγελιαφόρο.
Συμπράττουν ακόμη οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Φώτης Θωμαϊδης (Κάδμος) και Νικολίνα Μουαϊμη (Τειρεσίας). Κορυφαία του χορού η Ελενα Γεροδήμου.

Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Θεατροκίνηση που έχει μεταξύ άλλων ανεβάσει από το χώρο του αρχαίου δράματος τα έργα "Τρωάδες" (1996/97), "Ορφέας και Ευρυδίκη" (1997 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και "Ορέστης" (1998 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Τιμές εισιτηρίων: ΕΥΡΩ 30, 18, 7 (φοιτητικό).