Μία ημέρα αφιερωμένη στα μουσεία!

15.05.2003
Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου. Κατά την ημέρα αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία, ενώ ένα μουσείο σε κάθε χώρα - διαφορετικό κάθε χρόνο - ορίζεται ως τιμώμενο.
Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου. Κατά την ημέρα αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία, ενώ ένα μουσείο σε κάθε χώρα - διαφορετικό κάθε χρόνο - ορίζεται ως τιμώμενο.
Για το 2003 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ) έχει επιλέξει το θέμα: "Μουσεία και οι Φίλοι των Μουσείων ". Με την επιλογή αυτού του θέματος επιθυμεί να υπογραμμίσει τη σημαντική συμβολή των Φίλων των Μουσείων, οι οποίοι προωθούν με τη δράση τους το ρόλο και τη λειτουργία των μουσείων.

Στην Ελλάδα ο φετινός εορτασμός θα γίνει στην Αθήνα . Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 25 Μαΐου. Για φέτος τιμώμενο μουσείο στη χώρα μας είναι το Μουσείο Μπενάκη.
Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου την Κυριακή, 18 Μαΐου, και ώρα 19:30.
Θα περιλαμβάνει Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία θα λάβουν μέρος:
- Ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη καθ. Άγγελος Δεληβορριάς
- Η αρχαιολόγος - νομισματολόγος κα Μίνα Γαλάνη - Κρίκου εκ μέρους του σωματείου των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου. - Η περιβαλλοντολόγος κα Άννα Κρεμέζη - Μαργαριτούλη εκ μέρους του σωματείου των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
- Η φιλόλογος κα Σοφία Γεωργίου - Γρυπάρη ως εκπρόσωπος του σωματείου των Φίλων του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM κυρία Τέτη Χατζηνικολάου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων, κύρια Λίλα Ντε Τσάβες. Θα ακολουθήσει περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου και μουσική εκδήλωση.

Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό και οργανώνει στις 18 Μαϊου ξεναγήσεις στην έκθεση "Τι ταύτα προς Διόνυσον; Το αρχαίο τραγικό θέατρο" στην οδό Πρυτανείου 9, στην Πλάκα. Με αφορμή το θέμα των φετινών εκδηλώσεων οι ξεναγήσεις απευθύνονται ιδιαίτερα σε όλους όσους τα τελευταία 18 χρόνια συμμετείχαν και στήριξαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και στο ευρύ κοινό. Θέμα της έκθεσης είναι το αρχαίο τραγικό θέατρο σε συνάρτηση με το κοινωνικό και πολιτειακό πλαίσιο της δημοκρατικής Αθήνας των κλασικών χρόνων και οργανώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες :
Στην πρώτη ενότητα με τίτλο "Πόλις και τραγικό θέατρο" προσεγγίζεται το τραγικό θέατρο ως μια από τις μορφές ταυτότητας της δημοκρατικής πόλης της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.
Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο "Η τραγική παράσταση" παρουσιάζονται τα σκηνογραφικά μέσα, ο θεατρικός εξοπλισμός, τα κοστούμια και οι μάσκες τεκμηριωμένα από την αγγειογραφία, καθώς επίσης και τα μουσικά όργανα. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης με τίτλο "Η ευθύνη του υποκειμένου" πραγματεύεται την έννοια και την ουσία του τραγικού ως αντίληψη και ιδέα.
Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή για σχολικές ομάδες.
Την Κυριακή 18 Μαΐου οι αρχαιολόγοι του Τμήματος θα υποδέχονται και θα ξεναγούν το κοινό στην έκθεση από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ.