ΕρωταΕσύ: Ο Χρίστος Θεσσαλονικέας στο e-go

15.05.2003
Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, λίγο πριν απ' τα Χριστούγεννα του 2001, όταν ο Χρίστος Θεσσαλονικέας επισκέφθηκε την Σοφία Παγώνη με σκοπό να τη ρωτήσει κάτι πολύ σημαντικό. "Θέλω να κάνω μια μουσικοθεατρική ομάδα" της είπε. Η Σοφία δεν το σκέφτηκε καθόλου. "Μέσα" του απάντησε. "Πότε αρχίζουμε;" Ο Χρίστος Θεσσαλονικέας μίλησε στο e-go για τη μουσικοθεατρική ομάδα "ΕρωταΕσύ" και για τα καλοκαιρινά σχέδιά της...
Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, λίγο πριν απ' τα Χριστούγεννα του 2001, όταν ο Χρίστος Θεσσαλονικέας επισκέφθηκε την Σοφία Παγώνημε σκοπό να τη ρωτήσει κάτι πολύ σημαντικό. "Θέλω να κάνω μια μουσικοθεατρική ομάδα" της είπε. "Να χτίζουμε παραστάσεις με τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα. Να δημιουργούμε τα δικά μας τραγούδια. Να τραγουδάμε όλοι μαζί. Τι λες. Είσαι μέσα;" Η Σοφία δεν το σκέφτηκε καθόλου. "Μέσα" του απάντησε. "Πότε αρχίζουμε;"
Ο Χρίστος Θεσσαλονικέας μίλησε στο e-go για τη μουσικοθεατρική ομάδα "ΕρωταΕσύ" και για τα καλοκαιρινά σχέδιά της...

e-go: Γιατί θελήσατε να δημιουργήσετε τη μουσικοθεατρική ομάδα "Έρωτα Εσύ"; Συνέβη σε μία στιγμή της πορείας σας που ζητούσατε κάτι καινούριο;
Χ.Θ: Μετά από 15 χρόνια στη μουσική και στο τραγούδι και σε συνδυασμό με τις άλλες μου δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν στίχο, θέατρο (συγγραφή, υποκριτική και σκηνοθεσία), παράλληλα με την ενεργό δράση μου στην δημιουργία μουσικών και καλλιτεχνικών θεαμάτων, ένιωσα πως ήρθε η ώρα να γίνει κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο για μένα, που να τα συνδυάζει όλα. Αυτός ήταν ο προφανής λόγος. Κατά τα άλλα, μου αρέσει να πειραματίζομαι με καινούργια πράγματα που μπορούν να με πάνε ένα βήμα μπροστά.

e-go: Μουσική- θέατρο- εικαστικές δημιουργίες: Πως τελικά επικοινωνούν αυτές οι μορφές τέχνης μέσα στη δουλειά σας;
Χ.Θ: Κατά την γνώμη μου το θέατρο είναι η μορφή τέχνης εκείνη που μπορεί να συνδυάσει όλες τις άλλες τέχνες. Με αυτή την αποδοχή, ξεκινάμε και συνθέτουμε τα προγράμματά μας, όμως αντί για πρόζα, χρησιμοποιούμε το τραγούδι ως όχημα για να εκφράσουμε όλα εκείνα που μας ευαισθητοποιούν και μας κάνουν να είμαστε άνθρωποι. Έτσι απαραίτητα μπαίνει στο παιχνίδι της δημιουργίας και η σκηνογραφία - ενδυματολογία, για να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα.

e-go: "ΈρωταΕσύ": Πως επιλέξατε αυτό το όνομα για την μουσικοθεατρική ομάδα;
Χ.Θ:Το "ΈρωταΕσύ", με δύο λέξεις ήταν ο τίτλος της πρώτης μας παράστασης. Το "ΈρωταΕσύ" μία λέξη, είναι το όνομά μας. Το κρατήσαμε έτσι, πρώτον γιατί μας εκφράζει και μας χαρακτηρίζει και έπειτα ως μικρή αναφορά στον δάσκαλο όλων μας το Μάνο Χατζιδάκι, μιας που είναι ένα από τα αριστουργηματικά κομμάτια του Μεγάλου Ερωτικού. Προέρχεται δε ως κείμενο, από τη Μήδεια του Ευριπίδη και περιλαμβάνει και το θέατρο και τη μουσική ως αναπόσπαστα στοιχεία της ύπαρξής του. Κάτι που είναι το σημείο αναφοράς όλης της παρουσίας των "ΈρωταΕσύ".
Ένας άλλος λόγος είναι η βαθιά ελληνικότητα που εκφράζει και που με αφορά και προσωπικά.

e-go: Τι ρόλο έπαιξε σ' αυτήν σας την πρωτοβουλία η Σοφία Παγώνη;
Χ.Θ: Η Σοφία Παγώνη, (σκηνοθέτης, χορογράφος) και ο Νίκος Δανίκας (συνθέτης, μαέστρος κι ενορχηστρωτής), αποτελούν μαζί με μένα τον βασικό κορμό των "ΈρωταΕσύ". Εμείς οι τρεις είμαστε οι "ΈρωταΕσύ".
Μια παρέα φίλων με κοινές ανησυχίες και κοινό όραμα. Μαζί καθορίζουμε την πορεία, την ατμόσφαιρα των παραστάσεων και έχουμε την ευθύνη του αποτελέσματος. Για την Σοφία, πιο συγκεκριμένα έχω μόνο απέραντο θαυμασμό γιατί έχει την πιο συνθετική ματιά που έχω συναντήσει σ' αυτό τον χώρο. Ξέρει επακριβώς να ορίσει που και πως πρέπει να είναι το κάθε τι ώστε να κυλάει μια παράσταση χωρίς γωνίες, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο. Και την ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Και το Νίκο φυσικά.

e-go: Ποια είναι τα σχέδια της ομάδας "Έρωτα Εσύ" για το καλοκαίρι;
Χ.Θ: Αυτό το καλοκαίρι έχουμε στο πρόγραμμα μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει αυτό που κάνουμε να φτάσει και έξω από την Αθήνα, που είναι η αλήθεια αγκάλιασε κάθε μας προσπάθεια και μας έδειξε την ανάγκη του κόσμου για κάτι καινούργιο και αληθινό. Μια βόλτα λοιπόν στην Ελλάδα, για να γυρίσουμε στην βάση μας με γεμάτες μπαταρίες για ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα τον χειμώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ