Georges Braque: Κανόνας και συγκίνηση στην Ανδρο!

15.06.2003
Εκθεση με έργα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Georges Braque με τίτλο "Georges Braque: Κανόνας και Συγκίνηση" διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι το Ιδρυμα Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή.
&00 Εκθεση με έργα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Georges Braque με τίτλο "Georges Braque: Κανόνας και Συγκίνηση" διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι το Ιδρυμα Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο από τις 29 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2003 και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που μαζί με τον Picasso θεμελίωσαν το εικαστικό κίνημα του Κυβισμού που σημάδεψε την τέχνη του 20ου αιώνα.

Η έκθεση της Ανδρου θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα από ολόκληρο το ευρύ φάσμα της δημιουργίας του Braque. Ο Γάλλος καλλιτέχνης περιστράφηκε γύρω από ορισμένους βασικούς θεματικούς άξονες, οι οποίοι τον απασχόλησαν σε όλα τα μέσα που μεταχειρίστηκε (ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά): τη νεκρή φύση, τα πουλιά, τα μουσικά όργανα, τους εσωτερικούς χώρους, την αρχαία Ελλάδα.
Στόχος είναι ο επισκέπτης της έκθεσης και ο αναγνώστης του καταλόγου της να μυηθεί στην ήρεμη και ουσιαστική δύναμη της ζωγραφικής του Braque, ο οποίος ποτέ δεν αφέθηκε στον εφησυχασμό, αλλά πάντα διερευνούσε μέσα από τη σκληρή δουλεία και τη μοναχική πορεία του νέες λύσεις και απαντήσεις στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του.

Τα έργα της έκθεσης "Georges Braque: Κανόνας και Συγκίνηση" προέρχονται από την οικογένεια Maeght (Γαλλία) το Musee National d'Art Moderne- Gentre Georges Pompidou, το Μusee Picasso στο Παρίσι, την Galerie Jan Krugier, Ditesheim and Cie της Γενεύης, την Galerie Beyeler στη Βασιλεία καθώς και από ευρωπαίους συλλέκτες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Συνολικά θα εκτεθούν περίπου 150 έργα (ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά). Επιπλέον, την έκθεση θα προλογίζει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του Braque.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο, εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας που επιμελήθηκε η Ελισάβετ Πλέσσα, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, το πρωινό της Κυριακής 20 Ιουνίου. Τη φετινή συζήτηση, φέρει τον τίτλο "Οι μύθοι στην τέχνη του 20ου αιώνα" θα συντονίσει η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Eλένη Γλυκάτζη- Αρβέλέρ, με ομιλητές την κ. Νίκη Λοιζίδη (Ιστορικός της Τέχνης, καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και κ. Φίλιππο Δρακονταείδη (συγγραφέας- μεταφραστής) και τον κ. Νίκο Σαββάτη (συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου).
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Georges Braque. Τέλος, όλο τον Αύγουστο θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στην έκθεση, ενώ στο διάστημα 4- 22 Αυγούστου θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίας 5-13 ετών.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Παράλληλα, στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τις 4 ως τις 22 Αυγούστου εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5-13 ετών. Σκοπός των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων είναι να φέρουν τα παιδιά σε δημιουργική επαφή με το έργο του καλλιτέχνη και να τα βοηθήσουν να βιώσουν τις βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και τις δημιουργίες του.
Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν δύο ώρες και περιλαμβάνουν μία ώρα ξενάγησης με ερωταποκρίσεις, καθώς και μία ώρα ζωγραφικής, γλυπτικής ή κατασκευών με θέματα και τεχνικές στο πνεύμα του έργου του καλλιτέχνη. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά, έχοντας ως αφετηρία τα συγκεκριμένα έργα που βλέπουν στην έκθεση, θα μπορέσουν να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και εικόνες.
Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα από αυτά τα δίωρα, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν προηγουμένως στο Μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 22820-22444.

Για τη ζωή του Georges Braque κάντε κλικ εδώ