Tα νέα σύνορα της Ε.Ε.: Μάλτα

09.05.2003
ΜΑΛΤΑ

Έκθεση: "Μάλτα: 7000 Χρόνια Ναυτικής Ιστορίας"

19/05-08/06
"Μάλτα: 7,000 Χρόνια Ναυτικής Ιστορίας" είναι η έκθεση που απεικονίζει την εξέλιξη της χώρας, ως ναυτικό έθνος μέσα στους αιώνες. Εμπνευσμένη από διάσημες προσωπικότητες πού έχουν επισκεφθεί ή έχουν γράψει για την Μάλτα, παρουσιάζει τις τέσσερις βασικές περιόδους της ναυτικής ιστορίας της, από την προϊστορία έως σήμερα.
Η πρώτη περίοδος παρουσιάζει την ναυτική δραστηριότητα από την προϊστορία μέχρι την Φοινικική και την Ρωμαϊκή περίοδο. Έμφαση δίνεται στους παγκοσμίως γνωστούς "Μεγαλιθικούς Ναούς", που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αρχαιότερα πέτρινα μνημεία στον κόσμο, αποτελώντας μέρος της Διεθνούς κληρονομιάς της UNESCO.
Η δεύτερη περίοδος επικεντρώνεται στην ναυτική ιστορία των Μεσαιωνικών χρόνων της Μάλτας, καθώς και των νησιών του τάγματος του Αγίου Ιωάννου. Επιπλέον σημασία δίνεται στην Βαλέτα, πρωτεύουσα της χώρας και μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Κατά την Γαλλική και Βρετανική περίοδο, δίνεται έμφαση στις προσωπικότητες και τα γεγονότα της εποχής, όπως και στην σημασία της αλλαγής των ιστιοφόρων πλοίων, σε ατμόπλοια.

Τέλος, η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ναυτικής δραστηριότητας από την ανεξαρτησία της χώρας και μετά και πιο συγκεκριμένα, στις επιρροές του τουρισμού και της βιομηχανοποίησης. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό μια πλήρη εικόνα της ιστορίας και της ναυτικής δραστηριότητας της Μάλτας στον σύγχρονο κόσμο. Επικεντρώνοντας τον δεσμό της με την Ελλάδα, η έκθεση εστιάζει τις ομοιότητες, που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών του Νότου, στον πολιτισμό και την ιστορία τους .