Τα νέα σύνορα της Ε.Ε.: Πολωνία

09.05.2003
ΠΟΛΩΝΙΑ

Εκθέσεις : "Τρεις ματιές στην Πολωνία"

19/05-08/06
Θανάσης Δημόπουλος:"Φωτογραφικό ταξίδι"
Η φυσική ομορφιά της Πολωνίας, μαζί με τα μνημεία της συναρπαστικής και πολυτάραχης ιστορίας της, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών διακεκριμένων φωτογράφων. Η έκθεση, που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη καταγράφει τις εντυπώσεις του Έλληνα φωτογράφου Θανάση Δημόπουλου, από την χώρα. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν τα πολλά πρόσωπα της, όπως το λυρικό και ποιητικό, το ιστορικό και παραδοσιακό, καθώς και το μοντέρνο αστικό, με εικόνες της Βαρσοβίας και των κατοίκων της.

"Μακριά από το σπίτι - Οι Πολωνοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα".
Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πατρίδα και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες από την Πολωνία. Μόνο στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν σχεδόν 20 δημιουργοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τα έργα τους, στο ευρύ κοινό. Στην Τεχνόπολη οι Ιβόνα Λισότσκα-Φρομμ, Κάτια Χιερόβσκα-Ανδρεσάκη και Γιάτσεκ Σκάζα εκθέτουν τις δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από την κυκλαδική τέχνη έως τα ηλιόλουστα τοπία της Αττικής.

"Η πρόκληση της κοινωνικής πολιτικής"
Η αλλαγή του οικονομικού συστήματος από τον κρατικό έλεγχο στην ελεύθερη αγορά, ήταν μια μεγάλη πρόκληση, την οποία αντιμετώπισε η Πολωνία το 1989. Το θέμα αυτό, αποτελεί την βάση της έκθεσης, που έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους επισκέπτες για την πρόοδο της χώρας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ανταποκρινόμενη στα κριτήρια που ορίζει η Ε.Ε. και η παγκόσμια οικονομία.