Τα νέα σύνορα της Ε.Ε.: Λιθουανία

09.05.2003
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Έκθεση σύγχρονης Λιθουανικής τέχνης

19/05-08/06
Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών Jonas Gasiunas (γεν. 1954), Sigitas Lukauskas (γεν. 1959) και Austria Kleizate (γεν. 1972) αντιπροσωπεύουν τις τάσεις της σύγχρονης Λιθουανικής τέχνης.
Jonas Gasiunas:
Τα έργα του Jonas Gasiunas δημιουργούνται με την εφαρμογή τεχνικής καπνού (χρησιμοποιώντας την φλόγα κεριού) και δεν είναι προορισμένα για γκαλερί, όπου κυριαρχεί η απόλυτη καθαρότητα στον χώρο. Αντιθέτως, τα έργα του αποκτούν έντονο χαρακτήρα σε ζωντανούς πολιτιστικούς χώρους, όπου το απρόοπτο δημιουργεί νέα πλαίσια, προκαλώντας με τις καινούριες ερμηνείες του.

Sigitas Lukauskas:"Οι δεινόσαυροι"
Ο Sigitas Lukauskas δημιουργός ειδικών εγκαταστάσεων, προβάλλει την μοναδικότητα της τέχνης του, αναπαριστώντας τον περιβάλλοντα χώρο της καταγωγής του. "Οι δεινόσαυροι" ή αλλιώς "οι σφηκοφωλιές" του είναι αντικείμενα, τα οποία δημιουργήθηκαν από φυσικές ύλες. Είναι ελαφρά και μαλακά, έχουν την μυρωδιά του σανού, αλλά η μορφή τους τρομάζει και οι γραμμές τους χαράζονται στη μνήμη.

Austria Kleizate:
Τα ζωηρόχρωμα αντικείμενα της νέας καλλιτέχνιδας Austria Kleizate παρουσιάζονται στον αντίποδα των προαναφερόμενων έργων. "Η φύση του υλικού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα έργα ήταν τελείως ιδανική για να εκπροσωπεί την ιδέα. Είναι ελαστικό, συνηθισμένο και καθημερινό, όπως ή πρόζα της δικής μας ζωής", αναφέρει η ίδια.