Αντιπολεμικό Οχι στην Μ. Βρετανία στην 25η γιορτή βιβλίου!

11.04.2003
Ακυρώθηκε η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, ως τιμώμενης χώρας στην 26η Γιορτή του Βιβλίου, που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως από τις 9 έως τις 25 Μαϊου, σύμφωνα με απόφαση του διοργανωτή Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών.
Ακυρώθηκε η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, ως τιμώμενης χώρας στην 26η Γιορτή του Βιβλίου, που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως από τις 9 έως τις 25 Μαϊου, σύμφωνα με απόφαση του διοργανωτή Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών. Αυτή η συμμετοχή σχεδιαζόταν ήδη από πέρσι σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, όμως "η συμμετοχή της στην παράνομη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιρακ με τις επακόλουθες καταστροφικές συνέπειες στην εθνική κυριαρχία της χώρας, τις ανθρώπινες ζωές και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής ανατρέπει αυτή τη συνεργασία και επανακαθορίζει τον χαρακτήρα της έκθεσης", όπως σημειώνει το Δ.Σ. του ΣΕΒΑ, που εκτός της ματαίωσης της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε επίσης να αφιερώσει τη Γιορτή του Βιβλίου στην ειρήνη και να οργανώσει έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου με διαλέξεις και συζητήσεις με θέμα την ειρήνη καθώς και φεστιβάλ αντιπολεμικών κινηματογραφικών ταινιών.

Στην επιστολή που έστειλε ο ΣΕΒΑ στο Βρετανικό Συμβούλιο για την απόφασή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η συνεχιζόμενη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην παράνομη εισβολή εναντίον του Ιράκ, με άγνωστο αριθμό θυμάτων, με καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους και με καταστροφές σε μια περιοχή με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά έχει εξεγείρει τους Έλληνες πολίτες, που έχουν κάνει μεγάλους αγώνες για την εθνική τους ανεξαρτησία στην Ελλάδα και την ακόμα υπό ξένη κατοχή τελούσα Κύπρο. Κατόπιν αυτού και συνυπολογίζοντας τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που θα ανέκυπταν, το Δ.Σ. του ΣΕΒΑ, εκφράζοντας τη βούληση των μελών του Συλλόγου, αποφάσισε ότι δεν μπορει να συμμετάσχει η Μεγάλη Βρετανία ως τιμώμενη χώρα στην 26η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως". Και καταλήγει "στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας στους συγγραφείς και τους εκδότες της Μεγάλης Βρετανίας που ενώνουν μαζί μας τις φωνές εναντίον της εισβολής, ευχόμαστε και ελπίζουμε οι συνεργασίες μας στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιούνται σε συνθήκες ειρήνης και ανθρωπισμού και όχι πολέμου".