Γυναίκες δημιουργοί στην Τουρκία!

11.04.2003
Στην Teskin Art Gallery της Κωνσταντινούπολης φιλοξενείται από τις 13 Απριλίου κοινή έκθεση δύο γυναικών καλλιτεχνών από την Τουρκία, που παρουσιάζουν πίνακες και γλυπτά από τη δουλειά τους στο ίδιο εργαστήριο στην Άγκυρα. Πρόκειται για την Aynur Okuyan, σύζυγο του υπουργού εργασίας της Τουρκίας και την Cidam Melek, που εκτός από την κοινή καλλιτεχνική τους έδρα στην Άγκυρα, έχουν αναλάβει από κοινού και την αναστήλωση αρχαίου ναού στο Nevsehir της Καππαδοκίας με σκοπό τη μετατροπή του σε Μουσείο.
&00 Στην Teskin Art Gallery της Κωνσταντινούπολης φιλοξενείται από τις 13 Απριλίου κοινή έκθεση δύο γυναικών καλλιτεχνών από την Τουρκία, που παρουσιάζουν πίνακες και γλυπτά από τη δουλειά τους στο ίδιο εργαστήριο στην Άγκυρα.

Πρόκειται για την Aynur Okuyan, σύζυγο του υπουργού εργασίας της Τουρκίας και την Cidam Melek, που εκτός από την κοινή καλλιτεχνική τους έδρα στην Άγκυρα, έχουν αναλάβει από κοινού και την αναστήλωση αρχαίου ναού στο Nevsehir της Καππαδοκίας με σκοπό τη μετατροπή του σε Μουσείο.

Η Aynur Okuyan, με σπουδές αρχιτεκτονικής και εμπειρία στα πολιτιστικά δρώμενα από τη θητεία της στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την εικαστική δημιουργία, φοιτώντας σε σχολές και εργαστήρια καλών τεχνών στη χώρα της, για να συνεχίσει τις σπουδές της στη ζωγραφική και τη γλυπτική στο Λονδίνο και Εδιμβούργο πλάι στη Μάργκαρετ Χάντερ, και στην ιστορία της τέχνης στη Φλωρεντία και τη Σιέννα κοντά στο Ραφαέλλο Μποτσιολίνι.

Έχει εκθέσει πολλές φορές τη δουλειά της στην Τουρκία, όπου είναι γνωστή για το σχεδιασμό του "Μωσαϊκού των Ιδεών", ενός ανεξάρτητου προγράμματος τέχνης που παρουσιάστηκε το 2000 στην Τουρκία με τη συμμετοχή των πιο γνωστών εγχώριων εικαστικών δημιουργών.
Τα γλυπτά της χαρακτηρίζονται από πλαστικότητα στην απόδοση της φιγούρας, ενώ στους πίνακές της είναι εμφανής η προτίμησή της στο καθαρό, έντονο χρώμα.
Η Cidam Melek, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών και με αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία και την Ιταλία, έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Τουρκία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο γνωστές γυναίκες καλλιτέχνες της χώρας της.