Φωτογραφικός... Σεφέρης στη Στοκχόλμη!

05.05.2003
Η έκθεση "Γιώργος Σεφέρης, ο φωτογράφος" άνοιξε ήδη στο Δουβλίνο, όπου παρουσιάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης από τις 4 έως τις 29 Απριλίου.
&00 Στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, στην Αιγυπτιακή αίθουσα, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας η έκθεση «Γιώργος Σεφέρης, ο φωτογράφος». Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 6 Μαϊου και η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από την Τετάρτη 7 μέχρι την Τετάρτη 21 Μαϊου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 48 φωτογραφίες του ποιητή Γιώργου Σεφέρη από το αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), οι οποίες είχαν παρουσιαστεί και στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης 2001. Περιλαμβάνει σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τον φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη και πολύ λιγότερο να αφηγηθεί τη ζωή του ή να εικονογραφήσει την ποίησή του μέσα από τις φωτογραφίες του. Οι εικόνες του Γιώργου Σεφέρη, όπως θα ήταν προτιμότερο να τις ονομάσουμε, γράφει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ κ. Διονύσης Καψάλης στον καλαίσθητο αγγλόφωνο κατάλογο της έκθεσης, επιβάλλονται κάποτε στη φαντασία μας με την ίδια διακριτική πειθώ που ασκούν επάνω μας, δεκαετίες τώρα, τα καλύτερα ποιήματά του.
Tο φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, μετά από ευγενή δωρεά της Mαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Αννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Mορφωτικό Ιδρυμα Eθνικής Tράπεζας. Περιέχει πάνω από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Σεφέρης, από το 1920, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971-μισό αιώνα φωτογραφίες).