70 χρόνια μοναξιάς... στην Αθηναΐδα

09.04.2003
Η Αθηναΐδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 140 χρόνων από τη γέννηση και των 70 χρόνων από το θάνατο του Κ.Π.Καβάφη, πραγματοποιεί στις 19 και 20 Απριλίου αφιέρωμα με ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές ταινιών.
Γεννημένος στις 29 Απριλίου του 1863, στην Aλεξάνδρεια, ο Kωνσταντίνος Π. Kαβάφης έμελλε να γίνει ο μόνος Eλληνας ποιητής του εικοστού αιώνα (και όχι μόνον αυτού), ο οποίος μπόρεσε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία: ένας ποιητής που όσο ζούσε περιορίστηκε αποκλειστικά στην εκτύπωση φυλλαδίων, χωρίς να προχωρήσει ποτέ σε βιβλίο, παρά τις συζητήσεις και τις διαμάχες τις οποίες προκάλεσε κατά καιρούς με τη δουλειά του (η ευρεία ανάγνωση και η εν συνεχεία καθιέρωσή του στην Eλλάδα και το εξωτερικό άρχισαν μόνο στα μέσα της δεκαετίας του '60, μετά την έκδοση του έργου του από τον Γ. Π. Σαββίδη).
Mεγαλωμένος σε οικογένεια της Διασποράς, που άλλαζε επί μια εικοσαετία (από το 1863 ως το 1885) κάθε τόσο τόπο διαμονής, ζώντας άλλοτε στο Λίβερπουλ, άλλοτε στην Kωνσταντινούπολη και άλλοτε στην Αλεξάνδρεια, ο Kαβάφης αποστράφηκε, κόντρα στις εμπειρίες των παιδικών και των νεανικών του χρόνων, εκ συστήματος, κάθε έννοια κοσμοπολιτισμού. Ενώ στην Αθήνα, μετά το 1880, μοναδικό σχεδόν πνευματικό κέντρο του ελληνισμού, μεσουρανούσε η ισχυρή ποιητική φυσιογνωμία του Παλαμά, σε μιαν απομονωμένη περιοχή του ελληνισμού, στην Αλεξάνδρεια, με τις ιδιότυπες εμπειρίες που πρόσφερε η ζωή της ελληνικής αυτής παροικίας, ο Κωνσταντίνος Καβάφης δημιούργησε το έργο του που έμελλε αργότερα να πάρει κεντρική θέση στη νεοελληνική ποίηση και να επηρεάσει αποφασιστικά όλη τη νεώτερη εξέλιξή της.
Η ποιητική του Καβάφη -τόσο διαφορετική από ό,τι ήταν ως τότε καθιερωμένο-ξάφνιασε με την ιδιοτυπία της. Ποιήματα σύντομα (σπάνια εκτείνονται σε δεύτερη σελίδα - μόνο ένα φτάνει ως την τρίτη), γραμμένα ούτε σε δημοτική γλώσσα ούτε σε καθαρεύουσα, με στίχο χαλαρό κι ελεύθερο και κάποτε ομοιοκατάληκτο που ηχεί σαν παιχνίδι ή ειρωνεία.
Ποιήματα με πεζολογικό χαρακτήρα για να έχουν τη βαρύτητά τους οι ρεαλιστικές διαπιστώσεις. Ποιήματα με έντονη τη φιλοσοφική και υπαινικτική διάθεση, που ωθούν στη συνειδητοποίηση της δραματικής ουσίας της ζωής, που δεν είναι μόνο η αίσθηση της παρακμής και της ματαιότητας αλλά το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης πέθανε στην Αθήνα το 1933, την ημέρα των γενεθλίων του.

Η Αθηναίδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 140 χρόνων από τη γέννηση και των 70 χρόνων από το θάνατο του Κ.Π.Καβάφη, πραγματοποιεί στις 19 και 20 Απριλίου αφιέρωμα με ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές ταινιών.
Το αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απόδημου Ελληνικού Πολιτισμού "Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ" και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σάββατο19 Απριλίου
12:00 Ομιλία Σαράντου Καργάκου
13:00 Προβολή ταινίας "Αλεξάδρεια" της Μαρίας Ηλιού.
16:30 Ομιλία Νίκου Σοφιανού, σκηνοθέτη, με θέμα "Κ.Π.Καβάφης και Μέγας Αλέξανδρος"
17:30 Προβολή της ταινίας "Καβάφης" του Γιάννη Σμαραγδή
19:00 Ποιητική βραδιά με θέμα "Αναζητώντας το πνευματικό μας σώμα στο έργο του Καβάφη". Συμμετέχουν και απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Τέλης Ζώτος, Βαρβάρα Κυρίτση, Πάνος Κατέρης

Κυριακή 20 Απριλίου
12:00 Ομιλία Δημήτρη Δασκαλόπουλου, συγγραφέα, με θέμα "Βίος και Πολιτεία Κ.Π. Καβάφη".
13:00 Προβολή ταινίας "Καβάφης" του Γιάννη Σμαραγδή.
17:00 Ομιλία Άρη Ζαβού και Fereidoun Fariad (Πέρση ποιητή και ελληνιστή)
18:00 Προβολή της ταινίας "Αλεξάνδρεια" της Μαρίας Ηλιού.
19:30 Απονομή αναμνηστικών.

Ολη τη διάρκεια της ημέρας
Εκθεση έργων Αιγυπτιωτών ζωγράφων
Εκθεση φωτογραφιών Αιγύπτου από Ε.Λ.Ι.Α
Εκθεση φωτογραφιών Κ.Π. Καβάφη από το Ε.Λ.Ι.Α. και το Μουσείο Μπενάκη
Διαβάστε επίσης: Ο Καβάφης στο Μαρόκο!