Η Φλαντρώ στο Θέατρο Αθηνών

08.04.2003
Η Φλαντρώ του Παντελή Χορν με την Τζένη Ρουσσέα στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη παρουσιάζεται από την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Θέατρο Αθηνών.
Η Φλαντρώ του Παντελή Χορν με την Τζένη Ρουσσέα στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη παρουσιάζεται από την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Θέατρο Αθηνών.
Το έργο που ανεβαίνει από το Θέατρο τση Ζάκυθος σε συνεργασία με την περιφέρεια Ιονίων νησιών, την Νομαρχία και τον Δήμο Αθηναίων, γράφτηκε το 1925 για την Μαρίκα Κοτοπούλη και είναι ιδιαίτερης τόλμης, χωρίς τον καθωπρεπισμό που χαρακτηρίζει τη δραματουργία της εποχής.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψυχολογικό δράμα, δυνατών καταστάσεων με έντονο το ερωτικό στοιχείο. Η καταπιεσμένη ερωτική επιθυμία, που ξεσπάει σ' ένα κλειστό περιβάλλον ενός Ελληνικού νησιού, είναι το κυρίως θέμα που ο Παντελής Χορν, χειρίζεται με μαεστρία και τόλμη σε όλη τη διάρκεια του έργου του.
Η "Φλαντρώ" δίνει την ευκαιρία στους ηθοποιούς να επιδείξουν και να αναδείξουν μία γκάμα ακραίων καταστάσεων που για την εποχή του θα ήταν τουλάχιστον τολμηρές.
Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Νικολαϊδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "με την Φλαντρώ ξανανακαλύψαμε ένα διαμάντι της ελληνικής φιλολογίας. Το έργο αυτό γράφτηκε αμέσως μετά τον Σέντζα και μάλιστα βρίσκουμε ψήγματά του στη Φλαντρώ. Όλες οι γυναίκες στο έργο αυτό ποθούν το αρσενικό, αλλά καμία τελικά δεν το έχει. Η Φλαντρώ είναι μία πρώιμη Μπερνάντα Αλμπα..."
Η πρωταγωνίστρια του έργου Τζένη Ρουσσέα ανέφερε ότι "μετά το έργο αυτό, αν σταματούσα το θέατρο θα έλεγα ότι έχω παίξει όλα τα είδη."
Μετά το 1925 και λόγω της τολμηρότητας του κειμένου παρουσιάζεται μόνο το 1979 από το "Εθνικό Θέατρο" και το 1980 από το "Αρμα Θέσπιδος" με τις Αλέκα Κατσέλη, Κάκια Παναγιώτου και Τιτίκα Νικηφοράκη, ερμηνεύτριες της "Φλαντρώς".

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικά Κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Αβδελιώτης
Παίζουν: Τζένη Ρουσσέα, Αννα Κουτσαφτίκη, Μαρία Καλλιμάνη, Καλλιρόη Μυριαγκού, Κυριάκος Βελλισάρης και ο Λεωνίδας Κακούρης.

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα- Τρίτη: Αργία
Τετάρτη: 17.30 (λαϊκή απογευματινή)
Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 17.30

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία Α: 20 ευρώ
Πλατεία Β: 15 ευρώ και λαϊκή απογευματινή
Φοιτητικά: 12 ευρώ