Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη

01.04.2003
Η ιστορία μιας επεισοδιακής φιλίας δύο κοριτσιών που συναντιούνται στην Αθήνα της δεκαετίας του '70. Η Αννα και η Μαρία, δύο φίλες που δεν μπορούν να ζήσουν χωριστά, δύο γυναίκες που συνδέονται μεταξύ τους με μία αλλόκοτη, ασφυκτική σχέση εξάρτησης που δεν φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.
"Κάποτε, αν καταφέρω να εξηγήσω το πώς και το γιατί, θα γράψω ένα μυθιστόρημα. Ό,τι ζήσαμε θα το αφηγηθώ από τη δική μου πλευρά. Σ' εκείνη θ' αφήσω τον τίτλο Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη. Αν βαριέσαι, διαβάζεις μόνο το εξώφυλλο, δεν χρειάζεται καν η ιστορία: η μία φιλενάδα σκοτώνει την άλλη, σιγά το πράγμα, οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται καθημερινά. Μερικές φορές, για να δώσουν λογική δομή στις συρράξεις, παλεύουν σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς . Ή πέφτουν μόνοι τους στα σκαλιά του Μετρό, χωρίς να τους κλοτσήσει κανείς. Παλεύουν με τον εαυτό τους, αν δεν υπάρχει κάποιος αξιομάχητος τριγύρω." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Η ιστορία μιας επεισοδιακής φιλίας δύο κοριτσιών που συναντιούνται στην Αθήνα της δεκαετίας του '70. Γνωρίζονται στο δημοτικό και ήδη ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η Αννα Χορν έρχεται από το Παρίσι, μοναχοκόρη μίας οικογένειας αυτοεξόριστων αριστερών και ιδεαλιστών, με πατέρα έναν φιλόσοφο βουτηγμένο στα βιβλία και μητέρα μία χορεύτρια κλασικού μπαλέτου που δεν μοιάζει σε τίποτα στις Ελληνίδες μητέρες εκείνης της εποχής. Η Μαρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μικρομέγαλο κορίτσι καθώς είναι εμποτισμένη από μικρή με επαναστατικές ιδέες, ακούει Μάνο Λοίζο, κατεβαίνει σε πορείες και περιγελά ο,τιδήποτε της έχουν διδάξει ως συμβατικό.
Η Μαρία Παπαμαύρου έρχεται από την άλλη άκρη της πραγματικότητας, την "παραμυθένια" Αφρική των αποικιοκρατών και της "λευκής ευημερίας". Ο πατέρας της δούλευε σε μία εταιρία πετρελαίων και ζούσαν σε ένα τεράστιο σπίτι στη Νιγηρία με μαύρους υπηρέτες. Δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους καινούριους συμμαθητές της. Όταν γνωρίζει την Αννα σαγηνεύεται από την ζωή της, θέλει πολύ να της μοιάσει και κάνει ότι περνά από το χέρι της για να της γίνει αρεστή.
Η Αννα και η Μαρία γίνονται κόλλητές, δύο φίλες που πια δεν μπορούν να ζήσουν χωριστά, δύο γυναίκες που συνδέονται μεταξύ τους με μία αλλόκοτη, ασφυκτική σχέση εξάρτησης, την οποία ακόμα και ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει. Μεγαλώνουν, ερωτεύονται σπουδάζουν, συγκρούονται. Χάνονται απότομα εξαιτίας ενός απρόσμενου δραματικού γεγονότος και θα ξανασυναντηθούν μετά από χρόνια χάρη σε μία σύμπτωση... αλλά τίποτα πια δεν είναι το ίδιο.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου αφηγείται την πορεία της σχέσης των δύο κοριτσιών και μέσα από αυτή αναβιώνει μία ολόκληρη εποχή: το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η οικουμενική κυβέρνηση, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Οι βαθύτερες δομές μίας κοινωνίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και η πολυπλοκότητά τους τοποθετούνται στο μικροσκόπιο της συγγραφέως: Η γλυκιά "δικτατορία", το πάθος, η κτητικότητα, ο υπέρ του δεόντος εγωισμός και η αυταρχικότητα, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την στάση μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και που αποτελούν τον κεντρικό ιστό του βιβλίου.


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη
Συγγραφέας:
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Σελίδες:
338
ISBN:
960-03-3349-1