50 χρόνια από την έκδοση του "Μικρού Ήρωα"

01.04.2003
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη έκδοση του θρυλικού αναγνώσματος "Μικρός Ήρωας", ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα, διοργανώνουν ειδικό Αφιέρωμα από 1η έως 15 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη έκδοση του θρυλικού αναγνώσματος "Μικρός Ήρωας", ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα, διοργανώνουν ειδικό Αφιέρωμα από 1η έως 15 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (αίθουσα "Τσίλλερ" και Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης"). Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιείται από την Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, την Τρίτη 1η Απριλίου, στις 6.30μ.μ στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου .

Ο "Μικρός Ήρως", δημιούργημα του αείμνηστου συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη Στέλιου Ανεμοδουρά (φωτο 2), ήταν ένα γοητευτικό ανάγνωσμα που απευθυνόταν σε παιδιά. Η ιστορία του εξελισσόταν στην εποχή της κατοχής της Ελλάδας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εποχή εθνικής αντίστασης. Οι πασίγνωστοι και αγαπημένοι ήρωες του αναγνώσματος ήταν ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας. Τρία ορφανά παιδιά που μάχονταν με ενότητα και αυτοθυσία κατά των εχθρών της πατρίδας τους.
Οι ιστορίες ήταν στηριγμένες σε πραγματικά γεγονότα. "Δεν υπάρχει τίποτα φανταστικό στη βάση του. Υπήρχε ηρωισμός, αυτοθυσία, αγάπη για την πατρίδα, μίσος για τον φασισμό, αλλά και σεβασμός για τον αντίπαλο" είχε επισημάνει ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θρυλικού αυτού αναγνώσματος, εκτός έκθεση με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνουν επίσης ομιλίες και βραβεύσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 4,8,11 και 15 Απριλίου στις 7μ.μ. στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου. Για το Μικρό Ήρωα θα μιλήσουν πολλοί διακεκριμένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών.

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας ημέρας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τραγούδια της εποχής του Μικρού Ήρωα από το Κουαρτέτο των Βετεράνων Μουσικών του Δήμου Αθηναίων, θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους βασικούς πρωταγωνιστές του Μικρού Ήρωα από το Θέατρο Ημέρας και προβολή video για το Μικρό Ήρωα και την εποχή του (το video θα προβληθεί στο τέλος και των επόμενων εκδηλώσεων).