Συνταγές και ιστορίες από τους Ελληνες της Nέας Υόρκης

31.03.2003
Η κοινότητα των Ελλήνων είναι μία από τις μικρές πόλεις στην καρδιά της μεγάλης. Τι είναι, όμως, αυτό που χαρακτηρίζει τους ομογενείς; Αφομοιώθηκαν ή όχι οι Ελληνοαμερικανοί; Γιατί δεν είναι μόνο Έλληνες και γιατί έχουν αυτό το κάτι παραπάνω;
Τι μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στο Λονγκ Άιλαντ και σε τι διαφέρει η κουζίνα τους από αυτή των μαμάδων και των γιαγιάδων τους που γεννήθηκαν στη Σπάρτη ή στην Κεφαλονιά; Ο μόνος τρόπος για να το μάθω ήταν η απευθείας ερώτηση, αναφέρει η Μαρία Τσοσκούνογλου. Πήγα σε εστιατόρια και καφενεία. Σε εκκλησίες και κοινότητες τις Κυριακές μετά τη λειτουργία ή στιες γιορτές που οργανώνουν οι κυρίες της Φιλόπτωχου. Όταν έλεγα ότι συγκεντρώνω υλικό για την κουζίνα των Ελληνοαμερικανών οι άνθρωποι άνοιγαν την πόρτα τους και την καρδιά τους. Η έρευνα συνεχίστηκε και στην Αθήνα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και στη Γεννάδιο.
Η κοινότητα των Ελλήνων είναι μία από τις μικρές πόλεις στην καρδιά της μεγάλης. Τι είναι, όμως, αυτό που χαρακτηρίζει τους ομογενείς; Αφομοιώθηκαν ή όχι οι Ελληνοαμερικανοί; Γιατί δεν είναι μόνο Έλληνες και γιατί έχουν αυτό το κάτι παραπάνω;

Το βιβλίο "Συνταγές και ιστορίες από τους Ελληνες της Νέας Υόρκης" είναι μία ιστορική και λαογραφική προσέγγιση του χώρου της Νέας Υόρκης... Μάλιστα με τρόπο από κάθε άποψη απολαυστικό, δηλαδή, μέσα από εύγευστα φαγητά από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από εξίσου νόστιμες, ντελικάτες, πικάντικες, χιουμοριστικές όσο και συγκινητικές ιστορίες που διηγούνται υπαρκτά, σημερινά πρόσωπα.

Τον Ιούλιο του 1844 αποβιβάστηκε στη Νέα Υόρκη ο πρώτος Ελληνας ονόματι Βασίλειος Κωνσταντίνου. Το 1857 ο Σπύρος Μπαζάνος από τα Τζίτζινα της Σπάρτης άνοιξε ένα μικρό ελληνικό εστιατόριο με το όνομα "Πελοπόννησος" στην οδό Ρούζβελτ 7, στο κάτω τμήμα του Μανχάταν. Λίγο αργότερα άρχισαν να λειτουργούν στην ίδια περιοχή και δυο ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού για τους Ελληνες ναυτικούς κυρίως "μικρά και ακάθαρτα τοιαύτα" κατά τους χαρακτηρισμούς της εποχής.

Μέχρι και το 1920 ελάχιστες γυναίκες είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν άνδρες. Κι εκείνα τα μικρά μαγειρεία ήταν η μόνη παρηγοριά για το μοναχικό εργάτη ή τον υπαίθριο μικροπωλητή, αφού εκεί θα έβρισκε ένα πιάτο φαγητό με ελληνική γεύση, θα συναντούσε συμπατριώτες του, θα άκουγε και θα μιλούσε τη γλώσσα του, θα ένιωθε για λίγο ότι είναι άνθρωπος. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι Ελληνες την είσοδό τους στο χώρο των εστιατορίων και του φαγητού για να καταφέρουν τις επόμενες δεκαετίες να κυριαρχήσουν τόσο απόλυτα και επιτυχημένα ώστε οι κοινωνιολόγοι να κάνουν λόγο για "ελληνικό φαινόμενα". Η εμπλοκή και, γιατί όχι, η κυριαρχία των ελλήνων στο χώρο του φαγητού και της εστίασης είναι το δεύτερο πράγμα μετά τους ουρανοξύστες που εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη.


Εκδόσεις Περίπλους
Τίτλος: Συνταγές και ιστορίες από τους Ελληνες της Nέας Υόρκης
Συγγραφέας: Μαρία Τσοσκούνογλου
Σελίδες: 174
ISBN: 960-8151-92-9