150 χρόνια από τη γέννηση του Βαν Γκογκ!

31.03.2003
Το Μουσείο "Βαν Γκογκ" στο Άμστερνταμ γιορτάζει την 150η επέτειο από τη γέννηση του διάσημου ζωγράφου. Χιλιάδες θαυμαστές του έργου του επισκέφθηκαν την ολλανδική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και τεχνοκριτικών που μίλησαν για το έργο και την προσφορά του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Το Μουσείο "Βαν Γκογκ" στο Άμστερνταμ γιορτάζει την 150η επέτειο από τη γέννηση του διάσημου ζωγράφου. Χιλιάδες θαυμαστές του έργου του επισκέφθηκαν την ολλανδική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις και τα αφιερώματα που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και τεχνοκριτικών που μίλησαν για το έργο και την προσφορά του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Artdaily, oι φιλότεχνοι έλυσαν τις απορίες τους σχετικά με τη ζωή του ζωγράφου συνομιλώντας με τους ειδικούς, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν ντυμένοι με παραδοσιακές ολλανδικές στολές του 18ου αιώνα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Ο Βαν Γκογκ θεωρείται ο μεγαλύτερος Ολλανδός ζωγράφος μετά τον Ρέμπραντ. Το ομώνυμο Μουσείο φιλοξενεί περί τους 200 πίνακές του και 600 επιπλέον σχέδιά του, τα οποία απολαμβάνουν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ο διευθυντής του Μουσείου Αντρέας Μπλουμ, ανακοίνωσε σειρά εκθέσεων στο Μουσέιο, όπου φυλάσσονται και εκτίθενται τα σπουδαιότερα έργα του ζωγράφου, που θα διαρκέσουν ένα χρόνο.

"Πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα, σαν τον Αινστάιν και τον Μπετόβεν" σχολίασε στην ομιλία του, ο Αντρέας Μπλουμ, συμπληρώνοντας: "Η τέχνη του ήταν μεγαλειώδης και ο ίδιος ήταν πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με πολύ τραγική ζωή.Υπήρξε πράγματι ένας οικουμενικός και διαχρονικός καλλιτέχνης".

Σχεδόν άσημος στη διάρκεια της ζωής του, ο Βαν Γκογκ αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του. Στα πρώτα έργα του απεικόνιζε συνήθως αγροτικά θέματα, αργότερα όμως φιλοτέχνησε μερικά από τα πιο γνωστά του έργα, όπως τα περίφημα "Ηλιοτρόπια" (1889). Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν κατόρθωσε παρά να πουλήσει μόνο ένα έργο του! Διαταραγμένος ψυχικά, αυτοκτόνησε το 1890 έπειτα από μια ζωή γεμάτη σκάνδαλα.

Το χωριό Zundert, ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, αναγόρευσε προς τιμήν του το 2003 ως "Το έτος Βαν Γκογκ"