Τα βραβεία του κύκλου του παιδικού βιβλίου

01.04.2003
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργάνωσε και φέτος σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ένα διήμερο πανηγύρι για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου, στο Γκάζι.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργάνωσε και φέτος σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ένα διήμερο πανηγύρι για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου, στο Γκάζι.
Η θετική ανταπόκριση του κοινού στην πρωτοβουλία αυτή του Ε.ΚΕ.ΒΙ., που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, ενθαρρύνει την καθιέρωση της Γιορτής Παιδικού Βιβλίου ως ετήσιο θεσμό, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης των παιδιών με τον κόσμο του βιβλίου. Για το έτος 2004, ο εορτασμός αυτός θα έχει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού η Ελλάδα ανέλαβε την προετοιμασία του μηνύματος και της αφίσας της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, τα παιδιά που επισκέφτηκαν το χώρο της "Τεχνόπολης" είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε θεατρικά παιχνίδια, να μάθουν πως ανακυκλώνεται το χαρτί, να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, να δουν την έκθεση με ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου, την έκθεση βιβλιοδεσίας του Διονύση Βαλάση καθώς και τις βραβευμένες με το κρατικό βραβείο εικονογραφήσεις των τριών τελευταίων χρόνων.
Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν παλιά και νέα βιβλία, στην έκθεση που λειτούργησε στο χώρο με τη συμμετοχή 37 εκδοτικών οίκων. Στα περίπτερα των εκδοτών παραβρέθηκαν πολλοί αγαπημένοι συγγραφείς των παιδιών για να γνωρίσουν τους αναγνώστες τους, να μιλήσουν μαζί τους και να υπογράψουν τα βιβλία τους.

Το εορταστικό διήμερο έκλεισε με την απονομή των βραβείων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα - ΙΒΒΥ). Κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε στην αίθουσα "Κωστής Παλαμάς" ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ετήσιων διαγωνισμών και απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:
- Το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου σε βιβλίο Α΄ έκδοσης 2002 για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας δεν απονεμήθηκε. ΄Επαινοι δόθηκαν στα βιβλία Τα 31 κουδουνάκια (Κέδρος) της ΄Αννας Δάρδα-Ιορδανίδου και Ρίκο κοκορίκο (Μικρή Μίλητος) της Σοφίας Μαντουβάλου.
- Το βραβείο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε βιβλίο Α΄ έκδοσης 2002 για παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας μοιράστηκε στα βιβλία Η απέναντι μοναξιά (Ελληνικά Γράμματα) της Χαράς Γιαννακοπούλου και Το μυστήριο της ανομβρίδας (Κάστωρ) του Κώστα Χαραλά. ΄Επαινοι δόθηκαν στα βιβλία Η Ζωίτσα (Εστία) της Νένας Κοκκινάκη, και Η δυναστεία των Μίσκα (Ψυχογιός) της Κίρας Σίνου.
- Το βραβείο στη μνήμη Διονυσίου Τροβά και Παντελή Αλεφάντου σε βιβλίο Α΄ έκδοσης 2002 για μεγάλα παιδιά (αθλοθέτες η κ. Βασιλική Τροβά και ο κ. Πάνος Αλέφαντος): Στο βιβλίο Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της (Κέδρος) της Αλκης Ζέη.
- Το βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου στη μνήμη Ερμιόνης Βακάλη-Πετρίδη σε παιδικό βιβλίο Α΄ έκδοσης 2002 (αθλοθέτης ο κ. Ευγένιος Πετρίδης) μοιράστηκε στα βιβλία Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου (Πατάκης), για την εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου (κείμενο Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου), και Ξέρω τραγούδια να σας πω (Πατάκης), για την εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη (κείμενο της ίδιας). ΄Επαινοι δόθηκαν στα βιβλία Ενα άμπρα και τέσσερα κατάμπρα (Μίνωας) για την εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη (κειμενο Σοφίας Γαβριηλίδου), Εχω ράμματα για τη γούνα σου (Πατάκης) για την εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου (κείμενο Μάιρας Παπαθανασοπούλου) και Το μυστήριο της ανομβρίδας (Κάστωρ) για την εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα (κείμενο Κώστα Χαραλά).
- Το "Βραβείο Κ.Π. Δεμερτζή στον ΄Ελληνα δάσκαλο" (αθλοθέτης η κ. Δέσποινα Δεμερτζή και ο εκδοτικός οίκος ΑΓΚΥΡΑ): Στους εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Κουμπούρα και Δημήτριο Προύσαλη. ΄Επαινος δόθηκε στην εκπαιδευτικό Βερονίκη Ευαγγέλου.
- Το βραβείο του εκδοτικού οίκου Θ. Καστανιώτης σε παιδική βιβλιοθήκη ακριτικής περιοχής: Στη Βιβλιοθήκη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Δημαρίου Ξάνθης.
- Το βραβείο των εκδόσεων Πατάκη σε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλο φορέα που εφάρμοσε αποτελεσματικές μεθόδους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους: Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας.
- Το βραβείο των εκδόσεων Κυριάκος Παπαδόπουλος σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό βιβλίο μέσω του διαδικτύου: Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού.
- Το βραβείο του Κύκλου "Πηνελόπη Δέλτα", για τη συνολική προσφορά προσώπων στην ανάπτυξη και την προαγωγή της Παιδικής Λογοτεχνίας, στην Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαρία Μιράσγεζη και στη συγγραφέα κ. Γαλάτεια Παλαιολόγου.

Επιδόθηκαν, επίσης, τα Τιμητικά Διπλώματα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) στους υποψήφιους για το Βραβείο Άντερσεν 2002 Μάνο Κοντολέων (συγγραφής) και Νικόλα Ανδρικόπουλο (εικονογράφησης) καθώς και στα εξής βιβλία που αναγράφηκαν στον Τιμητικό Πίνακα 2002: Ο Χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά (Πατάκης) της Βούλας Μάστορη για τη συγγραφή, Το άγαλμα που κρύωνε (Πατάκης) για την εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη (κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη) και Μια υπέροχη γυναίκα (Ελληνικά Γράμματα) του Rodman Philbrick για τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ως υποψήφιοι για τα Βραβεία ΄Αντερσεν του 2004 θα προταθούν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου οι: ΄Αλκη Ζέη για τη συγγραφή και Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση. Στον Τιμητικό Πίνακα 2004 της ΙΒΒΥ θα αναγραφούν, με πρόταση του Κύκλου, τα εξής βιβλία: Το χθες του έρωτα (Πατάκης) της Ηρώς Παπαμόσχου για τη συγγραφή, 7 Χιώτικα Παραμύθια (Πάπυρος, Χίος) του Νίκου Γιαλούρη, για την εικονογράφηση, και Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο (Ψυχογιός) του Φίλιπ Πούλμαν, για τη μετάφραση της Κώστιας Κοντολέων.