Πανηγύρι παιδικού βιβλίου στην Τεχνόπολη!

27.03.2003
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. οργανώνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ένα διήμερο πανηγύρι για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, με εκπαιδευτικά παιχνίδια, αναγνώσεις κειμένων, εκθέσεις βιβλιοδεσίας, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια.
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο εορτασμός αυτός αποτελεί μια αφορμή για να τονίσουμε την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουμε τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις αποβλέποντας να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, να γνωρίσουν από κοντά τα νέα βιβλία και τους συγγραφείς τους, και να ανακαλύψουν εκείνα τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν και θα τους προσφέρουν απόλαυση, γνώση και συγκίνηση. Η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου θα γίνει σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαρτίου 2003 στο Γκάζι.

Πρόκειται για ένα διήμερο πανηγύρι για τους μικρούς φίλους του βιβλίου όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ, για δυο ημέρες, όσα παιδιά θέλουν να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, θα απασχοληθούν δημιουργικά με εκπαιδευτικά παιγνίδια, αναγνώσεις κειμένων, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια και θα επισκεφθούν εκθέσεις εικονογράφησης και βιβλιοδεσίας. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν παλιά και νέα βιβλία, με μεγάλη έκπτωση, στην έκθεση που θα λειτουργεί στο χώρο, με τη συμμετοχή τριάντα οχτώ εκδοτικών οίκων. Αγαπημένοι συγγραφείς θα παρευρίσκονται στη γιορτή, για να γνωρίσουν τους αναγνώστες τους, να μιλήσουν μαζί τους και να υπογράψουν τα βιβλία τους.
Το διήμερο θα κλείσει με την απονομή των ετήσιων βραβείων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Για το έτος 2003, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τύπωσε με ελληνικούς τίτλους την αφίσα και ετοίμασε φυλλάδιο με το μήνυμα που προετοιμάζει κάθε χρόνο και μια άλλη χώρα. Το υλικό αυτό, που εφέτος επιμελήθηκε η Βραζιλία, θα αποσταλεί από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε 1.000 περίπου σχολεία και σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2004 θα έχει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα για τη χώρα μας, καθώς την προετοιμασία του μηνύματος έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Οι 38 εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι:
Άγκυρα, Άγρα, Αίσωπος, Ακρίτας, Άμμος, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αστάρτη, Αστέρης · Δεληθανάσης, Αφοί Γ. Βλάσση, Gutemberg-Τυπωθήτω-Σπουδή, Δάρδανος Χρήστος·Gutemberg, Ε. Ρώσση, Ελληνικά Γράμματα, Ερευνητές, Εστία, Ηλιοτρόπιο, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτης, Κάστωρ, Κέδρος, Κεντικελένη-Ακμή, Μεταίχμιο, Μελωδία·Καψασκης, Μίνωας, Μodern Times, Ν.Δ. Νίκας, Νέστορας, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Περιβολάκι·Ατραπός, Περίπλους, Ποταμός, Σίγμα, Σμυρνιωτάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Φυτράκης, Ψυχογιός, Ωρίων.

Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των παιδιών

Σάββατο 29 Μαρτίου
11:00 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΝΤΟΡΕΜΥΘΙΑ του Ευγένιου Τριβιζά. Θεατρικό παιχνίδι με τη Λίζα Κουτσουδάκη

12:30 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ. Εκπαιδευτική δραστηριότητα (επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ).

16:00 Ο ΤΟΜ ΤΙΡΙΤΟΜ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ του Χρήστου Μπουλώτη. Παρουσιάζει το κουκλοθέατρο «ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ».

17:30 ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ. Εκπαιδευτική δραστηριότητα για την προώθηση της ανάγνωσης (διοργάνωση: Ε.ΚΕ.ΒΙ.)

Κυριακή 30 Μαρτίου
11:00 ΒΙΒΛΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ Σ' ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΓΙΚΟ. θεατρικό παιχνίδι από το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ».

12:30 Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΦΑΛΦΑ της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου. Δραματοποιημένη παρουσίαση από τη συγγραφέα.

16:00 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΥΛΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ. Συγγραφείς διαβάζουν κείμενά τους (ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ).

19:00 ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Οργάνωση: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην αίθουσα ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.

Εκθέσεις

Στην αίθουσα ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (Δ10)
"Ζωγραφιές για μικρούς και μεγάλους" από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο.
"Μηνύματα παιδιών προς τους συγγραφείς"

Στην αίθουσα ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ (Δ4)
"Τέχνη και τεχνική του παιδικού και εφηβικού βιβλίου"
"Κρατικά βραβεία εικονογράφησης" 2000, 2001, 2002
"Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία" του Διονύση Βαλάση.