Η Ασάφεια της Εικόνας - Η Βελγική Τέχνη Τώρα

27.03.2003
Η art athina - Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο πλαίσιο της δέκατης διοργάνωσής της την έκθεση Η Ασάφεια της Εικόνας - Η Βελγική Τέχνη Τώρα (The Ambiguity of the Image - Belgian Art Now), σε επιμέλεια του Florent Bex.
Η art athina - Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο πλαίσιο της δέκατης διοργάνωσής της την έκθεση Η Ασάφεια της Εικόνας - Η Βελγική Τέχνη Τώρα (The Ambiguity of the Image - Belgian Art Now), σε επιμέλεια του Florent Bex.

Την έκθεση στηρίζει το Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας του Βελγίου.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Florent Bex, θεωρητικός της τέχνης και επίτιμος Διευθυντής τoυ Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (MUHKA), στην πρώτη παρουσίαση του σκεπτικού της έκθεσης αναφέρεται στα ακόλουθα:
"Η έκθεση αυτή φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο 19 Βέλγους καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει ο καθένας ένα πολύ προσωπικό έργο, παρουσιάζοντας τις συναρπαστικές αντιστίξεις διαφορετικών προσεγγίσεων και εικαστικών μεθόδων. Ωστόσο, παρά τα διαφορετικά τους μηνύματα και τις στρατηγικές, όλοι τους εργάζονται με αφετηρία και μέσο την πραγματικότητα, με κοινό έναυσμα την παρόρμηση να καταγράψουν ένα θέμα, ή μια εμπειρία στο χρόνο, σε μια μόνη εικόνα ή σε μια περιορισμένη σειρά εικόνων. Πρόκειται για εικόνες που αναφέρονται σε μια εμπειρία από το παρελθόν, εικόνες που αλλάζουν μορφή καθώς δημιουργούνται και που το νόημα των οποίων μεταβάλλεται, απεικονίσεις που θέτουν σε δοκιμασία την αντίληψή μας και επισημαίνουν την αμφισημία των πραγμάτων και τη σχετικότητα των ερμηνειών μας. Η ψευδαίσθηση και η αβεβαιότητα επισκιάζουν το πραγματικό. Επιπλέον, τα έργα αυτών των καλλιτεχνών δείχνουν το πέρασμα από το προσωπικό και το ειδικό προς το γενικό και το καθολικό. Η παραστατικότητα χρησιμοποιείται και αυτή για να αμφισβητήσει τις διάφορες πλευρές της ολοκληρωτικότητας των καταστάσεων της ύπαρξης.
Οι καλλιτέχνες αυτοί εστιάζουν τόσο στο άτομο που ενδοσκοπείται αναζητώντας την προσωπική του ισορροπία, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Τα έργα αυτών των καλλιτεχνών είναι πολύ διαφορετικά σε μορφή και περιεχόμενο για να μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνική δέσμευση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πηγή της έμπνευσής τους είναι όλες οι πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης. Κρίνουν τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα media μεταχειρίζονται τις εικόνες της πραγματικότητας, τις χρωματίζουν και τις χειραγωγούν, και τελικά μας θέτουν ενώπιον του φάσματος των προσωπικών μας ερμηνειών. Η έκθεση αυτή πιστοποιεί τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της σημερινής γενιάς Βέλγων καλλιτεχνών.

Ο Florent Bex, με βάση το πιο πάνω σκεπτικό προτείνει δεκαεννέα (19) καλλιτέχνες καταξιωμένους αλλά και νεότερους, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βίντεο και εγκαταστάσεις:
Guillaume Bijl (1946) εγκαταστάση, Dirk Braeckman (1958) φωτογραφία, Wim Catrysse (1973) βίντεο, David Claerbout (1969) βίντεο, Bert De Beul (1961) ζωγραφική, Berlinde De Bruyckere (1964) γλυπτική και ζωγραφική, Wim Delvoye (1965) φωτογραφία, X-ray, Denmark (1950) γλυπτική, Εddy De Vos (1950) ζωγραφική, Fred Eerdekens (1951) γλυπτική, Jan Fabre (1958) γλυπτική, Hans Op de Beeck (1969) βίντεο, Ria Pacque (1954) βίντεο και φωτογραφία, LucTuymans (1958) ζωγραφική, Guyvan Bossche (1952) ζωγραφική, Koenvanden Broek (1973) ζωγραφική, Marc vanderleenen (1952) ζωγραφική, Ludwig Vandevelde (1957) γλυπτική, Loreta Visic (1976) γλυπτική.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φλαμανδικά.
Τα έργα των δεκαεννέα καλλιτεχνών παρουσιάζονται στους ίδιους χώρους με την art athina στο Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO (Εγκαίνια: 27 Μαρτίου, Ανοικτά για το κοινό: 28 έως 31 Μαρτίου 2003).
Eχουν προηγηθεί εκθέσεις αφιερωμένες στη σύγχρονη εικαστική σκηνή των Βορείων Χωρών (2001), της Γαλλίας (2000), της Γερμανίας (1999), της Ιταλίας (1998), της Μεγ. Βρετανίας (1997), της Ισπανίας (1995) και της Κύπρου (1994).
Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO - Επίπεδο C
Κηφισίας 39, Μαρούσι, μετά τη στροφή του Ολυμπιακού Σταδίου

Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Μαρτίου 2003
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό: Παρασκευή 28 - Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή - Δευτέρα 12:00 - 21:00