Βραβείο ευρωπαϊκής ζωγραφικής!

27.03.2003
Για τη στήριξη της ζωγραφικής και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Φρυσίρα θεσπίζει από το έτος 2003 ετήσιο Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής.
Για τη στήριξη της ζωγραφικής και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Φρυσίρα θεσπίζει από το έτος 2003 ετήσιο Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής.

H κριτική επιτροπή
Τα υποψήφια προς βράβευση έργα θα επιλέγονται από 6μελή επιτροπή αποτελούμενη από τους εξής:
1. Βλάσης Φρυσίρας, Πρόεδρος του Μουσείου Φρυσίρα
2. Εdward Lucie-Smith, Επίτιμος Διευθυντής του Μουσείου Φρυσίρα
3. Valerio Adami, εικαστικός - Πρόεδρος του Ιδρύματος Adami
4. Pat Andrea, Καθηγητής στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισιού και Αντιπρόσωπος της Academie Francaise des Beaux-Arts
5. Αγγελος Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
6. Χρόνης Μπότσογλου, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ζωγράφοι - πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 18 χρόνων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους ως την 31η Δεκεμβρίου 2003.
Το θέμα των έργων πρέπει να συμφωνεί με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των εκθεμάτων του Μουσείου (Εργα εμπνευσμένα από την ανθρώπινη μορφή).

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Ειδική Αίτηση.
2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, που θα περιλαμβάνει: βιογραφικά στοιχεία - σπουδές, ατομικές εκθέσεις, ομαδικές εκθέσεις, συμμετοχή σε συλλογές και (προαιρετικά) άλλες δραστηριότητες.
3. 5 έως 10 διαφάνειες ή CD και φωτογραφίες έργων που να ανήκουν στον καλλιτέχνη και όχι σε τρίτους και να έχουν μέγιστες διαστάσεις 200 x 200 x 30 cm. Υλικό: ελεύθερη επιλογή (λάδι, ακρυλικό, παστέλ, μολύβι, κάρβουνο, μεικτή τεχνική, κλπ).
4. Κατάλογος στοιχείων των παραπάνω 5-10 έργων: τίτλος, ημερομηνία, υλικό, διαστάσεις. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αναφέρονται πάνω στις διαφάνειες και τις φωτογραφίες.
Σημείωση: Τα έξοδα αποστολής (και επιστροφής) των παραπάνω δικαιολογητικών βαρύνουν τον συμμετέχοντα.

Χρηματικά έπαθλα
Στους 3 πρώτους διακριθέντες θα καταβληθούν τα εξής χρηματικά έπαθλα:
1ο βραβείο: 16.000 ευρώ
2ο βραβείο: 6.000 ευρώ
Έπαινος: 1.000 ευρώ

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Πλήρεις αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι και την Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 και ώρα 19.00. Τα έντυπα των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν από το Μουσείο, ή από το site του. (Μονής Αστερίου 3 & 7 Πλάκα, Αθήνα (πλησίον της οδού Κυδαθηναίων) τηλ: 2103234678 - 2103316027.

Διαδικασία επιλογής-χρονοδιάγραμμα
Κατά το 1ο στάδιο επιλογής, από το σύνολο των απεσταλμένων αιτήσεων θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή 20 διακριθέντες, μέσω των παραπάνω δικαιολογητικών. Ολες οι αιτήσεις θα κριθούν σε δίκαιη βάση, χωρίς επιμέρους διακρίσεις μεταξύ των καλλιτεχνών. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου 2003 και θα είναι τελεσίδικη.
Κατά το 2ο στάδιο επιλογής, από τις παραπάνω 20 υποψηφιότητες θα γίνει η τελική επιλογή των 3 καλλιτεχνών στους οποίους και θα απονεμηθούν τα παραπάνω χρηματικά βραβεία.
Και οι 20 διακριθέντες θα πρέπει να αποστείλουν με δικά τους έξοδα 2-3 έργα που θα τους ζητηθούν από τις συνημμένες φωτογραφίες, με τα οποία θα συμμετέχουν στην ειδική έκθεση που θα οργανωθεί στο Μουσείο Φρυσίρα μέσα στο 2003 και θα διαρκέσει για ένα μήνα. Τα έργα θα πρέπει να είναι κορνιζαρισμένα. Τα έξοδα μεταφοράς και επιστροφής των έργων βαρύνουν τον συμμετέχοντα.
Οι 20 διακριθέντες θα ειδοποιηθούν από το Μουσείο για τη διαδικασία αποστολής των έργων μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2003. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, της οποίας η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί.

Ασφάλεια-πνευματικά δικαιώματα
Το Μουσείο Φρυσίρα δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημίες ή απώλεια των έργων κατά το 2ο στάδιο επιλογής. Ο καλλιτέχνης έχει την ευθύνη ασφάλισης των έργων του κατά τη μεταφορά, παραμονή και έκθεσή τους στο Μουσείο Φρυσίρα.
Τα δικαιώματα των έργων ανήκουν στους ίδιους τους καλλιτέχνες. Παρ' όλ' αυτά, το Μουσείο Φρυσίρα διατηρεί το δικαίωμα δωρεάν αναπαραγωγής των έργων που θα εκτεθούν ή/και θα βραβευθούν για την παραγωγή καταλόγου, αφίσας και καρτών καθώς και για εκπαιδευτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.