Art Athina 2003!

28.03.2003
Η art athina - Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενείται για το 2003 στις εγκαταστάσεις τις Helexpo στο Μαρούσι από την Παρασκευή 28 έως τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, εμπνευστήςτης πρώτης διοργάνωσης το 1993, έχει κατορθώσει να αναδείξει την art athina ως τον κατ΄εξοχήν ελληνικό εικαστικό θεσμό.
&00 Διανύοντας τη δέκατη διοργάνωσή της, η Art Athina - συνάντηση σύγχρονης τέχνης, έχει αποδείξει ότι η συλλογική αντίληψη και συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση και την αναβάθμιση του σύγχρονου εικαστικού μας γίγνεσθαι σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, εμπνευστής και οργανωτής της πρώτης art athina το 1993, δούλεψε με συλλογικό πνεύμα και γνώμονα την ανάπτυξη και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία διαλόγου με την Ευρώπη και στη συνέχεια και τις ΗΠΑ, καθιερώνοντας συνάμα την art athina ως τον κατ' εξοχήν ελληνικό εικαστικό θεσμό.
Η Οργανωτική Επιτροπή της art athina 2003 - Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε ότι η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στις άρτιες από πλευράς λειτουργίας και κατασκευής εγκαταστάσεις της Helexpo στο Μαρούσι, από την Παρασκευή 28 έως τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την επίσημη έναρξη θα κήρυξε, όπως κάθε χρόνο, ο Υπουργός Πολιτισμού καθηγητής κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαρτίου.

Στους εκθεσιακούς χώρους παρουσιάζονται ομαδικές και ατομικές εκθέσεις από πολλά διάσημα ονόματα: Μαν Ρέι, Αρμάν, Μέιπλθορπ, Παμαρένκο, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, αλλά και οι πιο σύγχρονοι Κρίστοφερ Γουλ, Κίκι Σμιθ, Μπερντ Λόχαους, Πίτερ Τσίμερμαν, κ.ά. Από τις γνωστότερες ξένες γκαλερί με ατομικές εκθέσεις συμμετέχουν η "Ντενίζ Ρενέ" και η "Περσάνο".

Από ελληνικής πλευράς, παρουσιάζονται έργα του Ζογγολόπουλου, του Κεσανλή, της Πάστρα, του Τέτση, του Δημήτρη Χατζή, του Παύλου, του Φασιανού, του Μαυροϊδή, του Τσόκλη, κ.ά. Η νεότερη γενιά εκπροσωπείται με έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη, της Μαρίας Παπαδημητρίου, του Δημήτρη Κόζαρη, του Μίλτου Μανέτα, του Μανώλη Λασιθιωτάκη, της Μαρίας Λοϊζίδου και της Σίας Κυριακάκου. Από τις ελληνικές γκαλερί συμμετέχουν -πάλι με ατομικές εκθέσεις- η "Αργώ", το "Αγκάθι", ο "Ανεμος", η "Αστρα", η "Γκαλερί Χάρητος", κ.ά.

Η art athina κατάφερε στα δέκα χρόνια της ύπαρξης της να "ανοίξει" τη σύγχρονη τέχνη στο ευρύ κοινό αλλά και την ελληνική εικαστική παραγωγή στον διεθνή χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε το 1993 με τη συμμετοχή 18 ελληνικών αιθουσών τέχνης και σήμερα, μετά από 10 χρόνια, φιλοξενεί 63 αίθουσες τέχνης, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγ. Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών και ιδιαίτερα των νέων, αυξάνεται κάθε χρόνο και οι οργανωτές πιστεύουν ότι φέτος θα ξεπεράσει τις 25.000.

Στους χώρους της έκθεσης, λειτουργεί κάθε χρόνο ένα τμήμα με ελληνικά, διεθνή έντυπα και εκδόσεις τέχνης, καθώς και ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο. Ο δίγλωσσος (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση παρουσιάζει τις αίθουσες τέχνης και τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζονται, ενώ παρέχει πληροφορίες για την κάθε γκαλερί ξεχωριστά.

Στην Οργανωτική Επιτροπή που έχει την ευθύνη της οργάνωσης της art athina και είναι εντεκαμελής, συμμετέχουν διευθυντές γκαλερί - μέλη του Δ.Σ., μέλη του Συνδέσμου, καθώς και διευθυντές ευρωπαϊκών αιθουσών τέχνης. Από το 2001, έχει αναλάβει τη διεύθυνση της foire η Μαρία Παναγίδου, της οποίας η εταιρία έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της παραγωγής της, συνεχίζοντας έτσι τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, ενώ ο Π.Σ.Α.Τ. παραμένει ο οργανωτικός φορέας της διοργάνωσης.
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το ειδικό πρόγραμμα προσωπικοτήτων και συλλεκτών από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., οι οποίοι εκτός από την art athina και την παράλληλη έκθεση, θα επισκεφτούν Μουσεία και Κέντρα Τέχνης της Αθήνας, καθώς και ιδιωτικές συλλογές σύγχρονης τέχνης.

Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO: Κηφισίας 39, Μαρούσι, μετά τη στροφή του Ολυμπιακού Σταδίου

Ώρες λειτουργίας: Από 28 ως 31 Μαρτίου, Παρασκευή - Δευτέρα 12:00 - 21:00