Τα ημερολόγια της Ταγγέρης

04.04.2003
Στα Ημερολόγια της Ταγγέρης ο Χόπκινς μας παρουσιάζει ένα παλλόμενο, ζωντανό πορτρέτο της Ταγγέρης από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ως το τέλος της δεκαετίας του '70, διαμέσου ενός πολυάριθμου, πολύχρωμου και ιλιγγιώδους θιάσου συγγραφέων, ζωγράφων, εκκεντρικών, μάγων, αριστοκρατών και αυτοεξορίστων.
"Εφτασα εδώ σήμερα το απόγευμα ύστερα από ταξίδι είκοσι ωρών μέσα στην έρημο. Τόση ομορφιά... Τόση γη! Αυτή είναι μια σπανιόλικη πόλη- φάντασμα στο ακρωτήριο Ζούμπι στην άκτη του πουθενά (το θεωρητικό σύνορο μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανικής Σαχάρας). Αμμόλοφοι στο ύψος του κεφαλιού ενός ανθρώπου εμποδίζουν την κυκλοφορία στο δρόμο (που και που κανένας γάιδαρος που ξεστράτισε). Ετοιμόρροπα σπανιόλικα κτίρια, ξεφλουδισμένα, με σπασμένα παράθυρα, με πόρτες που έφυγαν από τους μεντεσέδες τους και βροντολογούν στον άνεμο. Αδέσποτα σκυλιά τρώνε ένα ψόφιο γουρουνόψαρο στην παραλία. Ένας ήλιος όμως υπέροχος και μια πανέμορφη θάλασσα. Ξανοίχτηκαν κολυμπώντας μέχρι το Chateau de la Mer, έναν οχυρωμένο εμπορικό σταθμό που έχτισαν οι Αγγλοι τον δέκατο ένατο αιώνα, και τώρα πια είναι εγκαταλειμμένος και η θάλασσα τον έχει κατά φάει..." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Στα Ημερολόγια της Ταγγέρης ο Χόπκινς μας παρουσιάζει ένα παλλόμενο, ζωντανό πορτρέτο της Ταγγέρης από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ως το τέλος της δεκαετίας του '70, διαμέσου ενός πολυάριθμου, πολύχρωμου και ιλιγγιώδους θιάσου συγγραφέων, ζωγράφων, εκκεντρικών, μάγων, αριστοκρατών και αυτοεξορίστων. Η ταραχώδης συνύπαρξή τους κάτω από τον αφρικάνικο ήλιο δίνει πρώτης τάξεως υλικό στον συγγραφέα να ξεδιπλώσει ένα αυθεντικό ντοκουμέντο για έναν μυθικό κόσμο που χάθηκε. Ταυτόχρονα, μέσα από την πορεία του βιβλίου ο Χόπκινς βρίσκει τη φωνή ως δημιουργός, μια και όσο ο συγγραφέας οικειοποιείται το χώρο και αποκτά εμπειρίες, η φωνή του αλλάζει... Δεκάδες επώνυμα πρόσωπα στην περίοδο της ακμής τους μπαινοβγαίνουν στις σελίδες των "ημερολογίων":
Ο Πολ και η Τζέιν Μπόουλς, η Μπάρμπαρα Χάτον, ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Μάλκολμ Φορμπς, ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Ζαν Ρενέ, ο Γουίλφρεντ Θίζινγκερ, ο Ιβ Σεν Λοράν, ο Τίμοθι Λίρι, ο Σόουλ Μπέλοου, οι Μπιτλ, η Τζοζεφίν Μπέικερ, ο Πολ Γκετί, η Ειρήνη Παπά ο Ρούντολφ Νουρέγεφ. Αυτά διαβάζουμε στην εισαγωγή του βιβλίου από τον υπεύθυνο της σειράς Αλέξη Σταμάτη. Το βιβλίο καίτοι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον μάλλον δεν ενδείκνυται σε όσους δεν αρέσκονται στην ημερολογιακή μορφή αφήγησης.


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Τα ημερολόγια της Ταγγέρης
Συγγραφέας: Τζον Χοπκινς
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Σελίδες: 344
ISBN: 960-375-452-8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ