Το ελληνικό κόσμημα στη Βαρσοβία!

27.03.2003
Με μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο "Ελληνικό Κόσμημα", η Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της στη Βαρσοβία το Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003.
Με μια ιδιαίτερη έκθεση η Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της στη Βαρσοβία το Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003.
Πρόκειται για την έκθεση "Ελληνικό Κόσμημα", η οποία άνοιξε τις πύλες της από τις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) περιλαμβάνει 74 κοσμήματα από τη Νεολιθική περίοδο έως και τη μετα-Βυζαντινή.

Πρόκειται για κοσμήματα δακτυλιόσχημα περίαπτα, περιδέραια από χρυσό, λίθο, όστρεα ή υαλόμαζα, τοξωτές και οκτώσχημες πόρπες, χρυσά σκουλαρίκια, ασημένια και γυάλινα βραχιόλια, ασημένες περόνες, δακτυλίδια, εγκόλπια, σταυρούς κ.ά.
Τα εκθέματα αυτά, είναι μια επιλογή των πλέον αντιπροσωπευτικών έργων από διαδοχικές περιόδους, δηλαδή τη Νεολιθική περίοδο (5η- 4η χιλιετία π.Χ.), την Εποχή του Χαλκού (3η - 2η χιλιετία π.Χ.), τα Ιστορικά χρόνια (9ος αιώνας π.Χ. - 4ος αιώνας μ.Χ.), τη Βυζαντινή (4ος αιώνας π.Χ. - 1453 μ.Χ.) και τη μετα-Βυζαντινή περίοδο, και από τις περιοχές που άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.