Γιατί είναι ξαφνικά πιο σύντομη η περίοδός μου; Γυναικολόγοι εξηγούν τους πιθανούς λόγους

23.12.2024
Γιατί είναι ξαφνικά πιο σύντομη η περίοδός μου; Γυναικολόγοι εξηγούν τους πιθανούς λόγους
Πηγή:freepick
Αναρωτιέσαι γιατί η περίοδός σου διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο; Οι απαντήσεις μπορεί να σε εκπλήξουν

Η διάρκεια της περιόδου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι κάποτε η περίοδός σου κρατούσε περισσότερες μέρες, ενώ τώρα διαρκεί λιγότερο. Τι σημαίνει όμως αυτή η αλλαγή; Είναι κάτι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχείς;

Η αλήθεια είναι ότι η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές, ακόμα και ο τρόπος ζωής σου. Αν και μερικές διακυμάνσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, ορισμένες αλλαγές ίσως να δείχνουν κάτι βαθύτερο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί η περίοδος μπορεί να μικραίνει, ειδικοί γυναικολόγοι, εξηγούν τους πιο συχνούς λόγους και πότε είναι σημαντικό να επισκεφθείς τον γιατρό σου. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα!

1. Ηλικία

«Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, οι κύκλοι της μπορεί να γίνουν πιο σύντομοι», εξηγεί η Δρ. Στέφανι Χακ, πιστοποιημένη μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιδρύτρια του podcast Lady Parts Doctor. «Αυτό γίνεται πιο εμφανές στα 40, ειδικά τα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση». Παρ’ όλα αυτά, η Δρ. Τουγουντ, πιστοποιημένη μαιευτήρας-γυναικολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, προσθέτει: «Είναι φυσιολογικό η ροή της περιόδου να ποικίλλει από μήνα σε μήνα και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου».

2. Ορμονική αντισύλληψη

Η ορμονική αντισύλληψη, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα ενδομήτρια σπειράματα (IUD), μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύτερες ή πιο σύντομες περιόδους. «Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να κάνει την περίοδο πιο ελαφριά», λέει η Δρ. Τουγουντ. Οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως εξηγεί και η Δρ. Χακ: «Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ελέγχεται από ορμόνες, και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτές μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου».

3. Φάρμακα

«Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, μπορούν να επηρεάσουν τα ορμονικά επίπεδα και να οδηγήσουν σε πιο σύντομες περιόδους», λέει η Δρ. Χακ. Άλλα φάρμακα, όπως τα στεροειδή ή οι χημειοθεραπείες, μπορούν επίσης να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Συνήθως, η περίοδος επανέρχεται στο κανονικό όταν σταματά η χρήση των φαρμάκων.

4. Στρες

Το στρες, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων. «Το στρες μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία του σώματος, οδηγώντας σε πιο σύντομες περιόδους», εξηγεί η Δρ. Χακ. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που προκαλούνται από το στρες, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών.

5. Άσκηση

Η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου. «Η τακτική, έντονη άσκηση μπορεί να αλλάξει τα ορμονικά επίπεδα και να οδηγήσει σε πιο σύντομες περιόδους», σημειώνει η Δρ. Χακ. Σε περιπτώσεις υπερβολικής προπόνησης, η περίοδος μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς.

6. Απότομες αλλαγές βάρους

Η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου. «Οι αλλαγές στο βάρος μπορούν να επηρεάσουν τα ορμονικά επίπεδα και να κάνουν την περίοδο πιο σύντομη», εξηγεί η Δρ. Χακ. Η παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το βάρος, επηρεάζοντας τον κύκλο.

7. Εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

«Κατά την εγκυμοσύνη, οι περίοδοι σταματούν, και όταν επανέρχονται, μπορεί να είναι πιο σύντομες», λέει η Δρ. Χακ. Επιπλέον, η αιμορραγία εμφύτευσης, όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα, συχνά διαρκεί μία ή δύο μέρες, μοιάζοντας με σύντομη περίοδο.

8. Θηλασμός

Ο θηλασμός συχνά οδηγεί σε πιο σύντομες περιόδους. Συνήθως, η διάρκεια επανέρχεται στο κανονικό τρεις έως έξι μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού, αν και αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

9. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS επηρεάζει την ορμονική ισορροπία, προκαλώντας κύστες στις ωοθήκες. «Το PCOS μπορεί να επηρεάσει τα ορμονικά επίπεδα και να οδηγήσει σε πιο σύντομες και ακανόνιστες περιόδους», λέει η Δρ. Χακ.

10. Διαταραχές θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία. Οι διαταραχές του, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός ή η νόσος Hashimoto, μπορεί να προκαλέσουν πιο σύντομες περιόδους.

11. Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POI) συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια πριν την κανονική ηλικία εμμηνόπαυσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύτερες ή ακανόνιστες περιόδους, ακόμη και σε πλήρη διακοπή.

12. Ουλές στη μήτρα

Οι ουλές στη μήτρα μπορεί να προκληθούν από ιατρικές διαδικασίες, φλεγμονές ή ενδομητρίωση. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σύντομες περιόδους λόγω μειωμένης αιμάτωσης της μήτρας, ακόμη και σε υπογονιμότητα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια της περιόδου σου, από το στρες και την άσκηση μέχρι ορμονικές αλλαγές και προβλήματα υγείας. Ενώ είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις, αν παρατηρήσεις μεγάλες αλλαγές ή ανησυχείς για την υγεία σου, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.12.2024 - 22:10